16 / 04 / 2024

Yabancıların tapu harcı!

Yabancıların tapu harcı!

Yabancı uyruklu vatandaşlar, kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye sınırları içerisinde taşınmaz mal sahibi olabiliyor. Peki yabancıların tapu masrafları ne kadardır? İşte yabancıların tapu harcı 2014...



Yabancıların tapu harcı!

Yabancı uyruklu vatandaşlar, kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye sınırları içerisinde taşınmaz mal sahibi olabiliyor. Türkiye'de taşınmaz edinmek isteyen yabancı uyruklu kişilere yardımcı olan rehber bulunuyor.


Rehberde yer alan bilgilere göre, yabancılar:

a) Ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabilir ve sınırlı ayni hak edinebilir.


b)Yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimi ve kiralaması mümkün değildir.


c)Yabancı uyruklu gerçek kişiler, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün  %10’una kadar taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilir.


d)Gerçek kişilerle yabancı ülkelerde kendi mevzuatlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine taşınmaz rehni tesisinde kanuni sınırlamalar uygulanmaz.


e)Kanun hükümlerine aykırı olarak edinilen; edinim amacına aykırı kullanıldığı ilgili Bakanlık ve idarelerce tespit edilen; proje şartıyla satın almalarda süresi içinde ilgili Bakanlığa başvurulmayan veya süresi içinde projeleri gerçekleştirilmeyen; taşınmazlar tasfiye hükümlerine tabidir.


Ev alırken yabancıların ödemesi gereken tapu harcı Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi'nde açıklanıyor. Burada yer alan bilgilere göre tapu harcı binde 20 olup, ekstradan döner sermaye ücretinin de ödenmesi gerekiyor.


Yabancıların tapu masrafları:

a) İlgili Belediyeden alınan ''Emlak Beyan Değeri''nden az olmamak üzere satış bedeli üzerinden, hem alıcı hem satıcı tarafından tapu harcı ödenir. (492 sayılı Harçlar Kanununa göre 2014 yılı için belirlenen tapu harcı oranı %2’dir.)


b) Yöresel olarak belirlenen döner sermaye ücreti ödenir. (2014 yılı için en fazla 73x2.5 TL )


c) Taşınmazın askeri ve özel güvenlik bölgeleri dışında kalıp kalmadığının Tapu Müdürlüğü tarafından yetkili komutanlığa sorulması aşamasında gerekirse Kadastro Müdürlüğünce hazırlanan harita için döner sermaye ücreti (2014 yılı için: 336 TL) ödenir.


Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi rehberi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön