29 / 03 / 2024

Yabancıya gayrimenkul satışı ihracat sayılmalı!

Yabancıya gayrimenkul satışı ihracat sayılmalı!

Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, düzelen Türkiye ve Rusya ilişkilerinin inşaat sektörüne yansımalarını değerlendirdi.



Türkiye-Rusya ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel süreçte sorunlu seyrettiğini vurguladı. İlişkilerde karşılıklı güvensizliğin 1980'den sonra değiştiğine vurgu yapan Karataş; " 1980’li yılların başından itibaren ikili ilişkilerin, dış politikada ekonomik dinamiklerinin ön plana çıkarılması, iki ülke arasında daha çok politik alanlarda yoğunlaşan sorunların azalmasına katkıda bulunmuştur. Türk ve Rus iş adamlarının inşaat, turizm alanlarındaki yatırımları, doğal gaz anlaşmaları, ortak boru hattı projeleri, askeri silah satışları ve diğer ticari alış-verişler sayesinde mal, hizmet, sermaye ve insan akışları hatta bavul ticareti hız kazanmıştır. Bugün Rusya’da iş yapan sadece Türk inşaat şirketlerinin yatırımları 30 milyar doları geçmiştir" diye konuştu.


KONUT SEKTÖRÜ ETKİLENMEDİ


Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Rus savaş uçağının düşürülmesinden sonra iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin kötü etkilendiğini ancak konut satışlarının bu süreçte devam ettiğini söyledi.  Rus halkının uçak düşürme hadisesine görünenden farklı bir yaklaştığı için konut satışlarında sorun yaşamadıklarını aktaran Karataş;  Son Erdoğan-Putin görüşmesinin de sektöre artı katkılar sunacağının altını çizdi.


KONUT SATIŞI İHRACATTAN SAYILMALI


"İlişkilerimizin eskisinden daha güçlü olacağına inanıyorum. Bizim sektörümüz açısından Rusya ile yeniden başlattığımız işbirliğinin yansımalarının artarak devam edeceği muhakkaktır" diyen ANTMÜTDER Başkanı Deniz Karataş, konut sektörü ile ilgili bir talebini de dile getirdi. Emlak sektöründe yabancıya gayri menkul satışlarının ihracattan sayılmadığını hatırlatan Karataş, bu durumun değişmesi gerektiğine vurgu yaptı.  Yapılacak değişikliğin cari açığın kapatılmasına önemli katkı sunacağını söyleyen Karataş; "Emlak sektöründe yabancılara konut ve gayrimenkul ürünü alımlarında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı da sektörümüzde heyecan yaratmıştır. Rusya ile Türkiye arasında Antalya merkezli olarak ortaya çıkan göç sisteminin oluşumu ve gelişiminde; yabancılara Türkiye'den konut, iş yeri ve ticari gayrimenkul satın alma imkânı sağlayan Mütekabiliyet Yasası'ndaki düzenlemelerin sektöre önemli bir katma değer sağlayacağını en başından beri söylemekteyim. Yabancıya konut satışını ben bir ihracat olarak görüyorum öte yandan konut satın almış yabancının yurtdışında kazanarak düzenli olarak getirdiği dövizin 12 ay Türkiye’de harcanmasının da cari açığımızın kapatılmasında çok önemli yeri vardır" diye konuştu. 



Eyüp KOÇAK/Antalya Son Haber


Geri Dön