24 / 04 / 2024

Yabancıya KDV'siz konut satışı 1 Nisan'da başlıyor!

Yabancıya KDV'siz konut satışı 1 Nisan'da başlıyor!

Yabancılar ile gurbetçilere getirilen KDV'siz konut satın alma uygulaması 1 Nisan'da başlayacak. Muafiyetten 1 Nisan'dan önce tapuya tescil edilmeyen konutlar için sözleşme imzalayan yabancılar da yararlanacak..



Geçtiğimiz Şubat ayında TBMM'de kabul edilen teklif bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile yabancılar ile gurbetçilere konut satışında KDV istisnası getirildi. KDV'siz konut satışı 1 Nisan'da başlayacak.


Söz konusu Kanun maddesi, ülkemize döviz girişini artırmak ve inşaat sektörünü desteklemek amacıyla Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kuramlara yapılan konut ve işyeri teslimlerinde katma değer vergisi istisnası sağlamak suretiyle konut ve işyeri satışlarının teşvik edilmesini amaçlıyor. 


Buna göre yabancılar ile gurbetçiler, sözleşmesi yapılan ancak tapuda tescil edilmeyen konut ya da işyerlerini 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren tescil ettirmeleri halinde KDV'den muaf olacak. 


Ancak KDV muafiyetine sınırlama getirildi. Eğer konutlar 1 yıl dolmadan satılırsa muaf tutulan KDV'nin ödenmesi istenecek.


Yabancıların konut satışındaki KDV istisnasına ilişkin Maliye Bakanı Naci Ağbal şu açıklamalarda bulundu: "Konuyla ilgili bir değerlendirme yaptık ve Genel Kurulda inşallah bir önerge verilecek. Yabancı bu imkandan ilk başta yararlansa bile bir yıllık süre içinde bu konutu elinde tutması gerekecek. Herhangi bir şekilde bir yıldan önce satmak isterse o takdirde gidip başta ödemediği KDV'yi vergi dairesine yatıracak.


Yurt dışında çalışma izni olan, yurt dışında yerleşmiş vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız da gelip Türkiye'de eğer konut veya iş yeri satın alırlarsa, aynı imkandan onlar da yararlanacak. Dolayısıyla, bugün inşallah Genel Kurulda bu yönde bir düzenleme de yapma noktasında bir irade ortaya koyacağız.


Yurt dışındaki vatandaşlarımızdan o ülkelerde çalışma izni olanlar herhangi bir şekilde Türkiye'de bir konut veya iş yeri satın almak istediklerinde, döviz olarak bu bedeli Türkiye'ye getirdiklerinde onlar da yararlanabilecek."


Yabancılara konut satışında KDV muafiyeti kanunu!
Gelir Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön