19 / 03 / 2024

Yabancıya konut satışı 10 milyar dolar seviyesine çıkar!

Yabancıya konut satışı 10 milyar dolar seviyesine çıkar!

Bursa iş dünyası, Türkiye'den konut alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi kararının konut ve gayrimenkul sektörünü canlandıracağını öngörüyor. BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe, yabancıya konut satışının 10 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini düşünüyor.



Türkiye'den konut alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi kararının konut ve gayrimenkul sektörünü canlandıracağı öngörülüyor. İMSİAD Başkanı Adil Gökçadır, söz konusu kararın yabancıların, Türkiye'ye ilgisini artıracağını belirtirken, BUMİAD Başkanı M. Orhan Efe de halen yılda ortalama 4 milyar dolar düzeyinde olan yabancı satışının 10 milyar dolar seviyelerine çıkabileceğini tahmin etti. 


Resmi Gazete'de yayınlanan "Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" sektör temsilcilerince memnuniyetle karşılandı. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda değişiklik yapan yönetmelik, 12 Ocak 2017 tarih ve 29946 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye'de yatırım yapan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili düzenlemeyi de barındıran yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından değerlendirmelerde bulunan Bursa iş dünyası, kararın konut ve gayrimenkul sektörünü canlandıracağı görüşünde birleşti.


Dernek olarak yabancı yatırımcıyı ülkemize çekmek adına birçok uygulamanın, görüşmenin ve faaliyetin içerisinde bulunduklarını belirten İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, Türkiye'den konut alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesi kararının konut ve gayrimenkul sektörünü canlandıracağını söyledi. Gökçadır, "Özellikle döviz kurunda son dönemlerde yaşanan hareketliliği göz önüne alırsak sektörel bazda yapılan bu tip uygulamalar son derece önem arz ediyor. Zaten son dönemlerde Körfez ülkeleri başta olmak üzere, Balkanlar ve Afrika'dan da Türkiye'deki nitelikli konut projelerine ilgi vardı. Bu kararla ilginin artacağı öngörüsündeyim" dedi. 


"Yabancıya konut satışı 10 milyar dolar seviyesine çıkar" 

Türkiye'nin Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Güney Avrupa, Rusya ve Türki Cumhuriyetler'deki yatırımcılar için her zaman cazip bir ülke olduğuna değinen Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) Yönetim Kurulu Başkanı M. Orhan Efe de yılda ortalama 4 milyar dolara yakın yabancıya konut satışının olduğunu bildirdi. Yabancı yatırımcının önündeki bürokratik engellerin kalkmasıyla bu rakamın, 10 milyar dolar seviyelerine çıkabilme olasılığından bahseden Efe, "ABD,. Almanya, İspanya, Kanada ve birçok Avrupa Birliği ülkesinde benzer uygulamalar var. 2 milyon dolarlık yatırım yapan, istihdam yaratan ve 3 milyon dolarlık hesap açanların da vatandaşlığa kabul edilecek olması yatırımcıyı teşvik edecek ve ülkemize önemli bir miktarda sermaye girişini sağlayacak ümidini taşıyoruz. Ayrıca Türkiye de yatırım yapan Suriyeli işadamlarının da istihdam için önünü açacak" değerlendirmesinde bulundu. 


"Sektöre doping etkisi yaratacak" 

Alpiş Group Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp de, kararın sektöre doping etkisi yaratacağını ifade ederek, "Yabancılara daha çok konut satma imkanı doğdu. Siyasi istikrarımız, bölgedeki güvenilir pozisyonumuz, ülkemizin uygun iklim şartları gibi özelliklerimizden ötürü zaten Körfezli yatırımcılar ülkemize yatırım yapıyorlardı. Şimdi bir de yabancı yatırımcıyı teşvik edici bu uygulamalarla ilgi artacak" diye konuştu.


Dünya


Geri Dön