19 / 04 / 2024

Yabancıya mülk satışı ve 2B'nin Meclis süreci başlıyor!

Yabancıya mülk satışı ve 2B'nin Meclis süreci başlıyor!

Merakla beklenen orman vasfını yitirmiş Hazine arazilerinin satışı ve orman köylülerinin kalkındırılmasını düzenleyen 2-B ile yabancılara konut satışının kapısını açacak mütekabiliyet (karşılıklılık) şartının kaldırılması çalışmasında sona gelindi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye'nin çalışmaları tamamlanırken, her iki düzenleme için Meclis süreci başlıyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 14 Kasım'da yapacağı toplantı ile taslaklara son şeklini verecek. Hazırlanan yasa taslaklarının ay sonuna kadar Meclis'e sunulması planlanıyor. Babacan'ın son noktayı koymayı planladığı toplantı daha önce planlanmasına rağmen Van'da meydana gelen deprem sebebiyle bayram sonrasına ertelenmişti. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda Milli Emlak, Tapu ve Kadastro ile Mekansal Planlama bürokratları yer alacak. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.
 
Mütekabiliyet şartının kaldırılmasıyla yabancılara 1 milyon konut satışının önünün açılması bekleniyor. Kadastrosu tamamlanan 2-B arazileri için takdir edilen, devletin kasasına girecek bedel 26 milyar lira olarak hesaplandı. Kadastro ve güncelleme çalışması tamamlanan alan 161 bin 120 hektar olarak belirlenmesine rağmen son yapılan eklemelerle birlikte rakam 174 bin hektara kadar çıktı. Satış işlemleri tamamlandıktan sonra kentsel dönüşüm çalışması başlatılacak. 81 ildeki valilik ve taşra teşkilatlarına kentsel dönüşümle ilgili talimat verildi.
Zaman/ERCAN BAYSAL


Geri Dön