26 / 04 / 2024

`Yabancıya mülk satışı' yeniden başlayacak

`Yabancıya mülk satışı' yeniden başlayacak

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla yasak gelen yabancılara mülk satışı yeniden başlıyor.



Yabancılara mülk satışına izin veren yasa dün Meclis'ten geçti. Yabancılara imarlı alanların ancak yüzde 10'una kadar arazi satılabileceğini öngören yasa Meclis'te tartışma yarattı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, muhalefetin eleştirilerini yanıtlarken, Almanya'da Türklerin 220 bin konut sahibi olduğunu, Türkiye'de yabancılara satılan toplam mülk sayısınınsa 65 bin olduğunu söyledi.

1 metrekare yer satılmadı

Özak, "GAP'ta Yunanlılara 1 metrekare satılmadı. Türkiye'de 72 İsrailli'nin toplam 100 taşınmazı var. Fener Rum Patrikhanesi'nin çevresinde mülk alan yabancı yoktur" dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise Cumhuriyetin kuruluşundan 2002'ye kadar toplam 11 milyon 961 bin metrekarelik alanın yabancılara satıldığını, 2002-2007 yılları arasında 25 milyon metrekarenin üzerinde yer satıldığını söyledi. AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da, Almanya'da yaşanan Türkler'in 216 bin mülk aldığını ve toplam değerinin 33.6 milyar Euro olduğunu belirterek, "Neredeyse Almanya'yı satın almışız" dedi. Yasa şu düzenlemeleri öngörüyor:

Hassas alanlar

Yabancılar, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ile flora ve fauna özelliği nedeniyle korunması gereken hassas alanlarda ve stratejik yerlerde kamu yararı ve ülke güvenliği bakımından taşınmaz edinemeyecekler. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri Milli Savunma Bakanlığı'nca, özel güvenlik bölgeleri ve değişiklik kararlarına ait harita ve koordinat değerleri ise İçişleri Bakanlığı'nca geciktirilmeden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bakanlığa verilecek. 

Hürriyet


Geri Dön