28 / 03 / 2024

Yabancıya oturma izni konut satışlarını artıracak!

Yabancıya oturma izni konut satışlarını artıracak!

Kuveyt merkezli Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, yabancılara satış konusunda getirilecek uzun süreli oturma izni ile konut satışında 5 milyar doları bulan gelirin 10 milyar dolar üzerine çıkabileceğini kaydetti.



Kabe'nin karşısında bulunan Hacer Tower'ın gayrimenkul yatırımcısı olan Kuveyt merkezli Mresco, 1,3 milyar dolara ulaşan portföyü ile Mısır, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Saraybosna ve Türkiye gibi birçok ülkede yatırım yapıyor. Yabancılara sataş konusunda getirilecek kolay ve uzun süreli oturma izni ile geçen yıl ülke genelinde yaklaşık 22 bin konut satışı ile 5 milyar doları bulan gelirin 10 milyar dolar üzerine çıkmasının mümkün göründüğünü belirten Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, iki sene önce körfezden gelen yatırımcıların 'ben ev almak istiyorum' diye gelirken şimdiyse 'ben bir proje yapmak istiyorum' dediklerini ifade etti. İş ortağı olmak veya işlerini Türkiye'ye taşımak istediklerini sözlerine ekledi. 


Mresco 2008'den itibaren Türkiye'de gayrimenkul sektöründe iken bu sene '3 Öğün' ile de yemek sektörüne giriş yaptı. Maden, enerji, gemi-inşaat sanayi ve tarım sektörleri için çalışmaların devam edeceğini belirten Dural, Hacer Tower projesini ise 18 yıllık bir ibadet niyeti için yapılan kârlı bir yatarım olarak tanımlıyor. Hacer Tower'a Müslüman genç nüfustan daha çok talep geldiğini ve acentelere göre yüzde 50 daha uygun olduğunu söyleyen Dural, uçak fiyatları ucuzlamasına rağmen acentelerin her sene yüzde 7 zam yaptığına dikkat çekti. Hacer Tower'ın bir diğer yanı da gitmediği zaman kullanımını başkasına vakfedebilmesi hatta miras bırakabilinmesi olduğunu söyleyen Dural, " Satın alan kişiler 18 yıl boyunca her sene 7 gece 8 gün konaklayabiliyor. Konaklama tarihleri ise Hicri takvime göre belirleniyor." dedi. 


PETROLÜN DÜŞÜŞÜ YATIRIMI ARTIRDI 

Körfez yatırımcısının Türkiye'ye ilgisinin Arap Bahan ile başladığını, son zamanlarda ise petrolün değer kaybetmesiyle arttığını ifade eden Dural, Avrupa'ya en yakın ülke olmamız, gayrimenkulün helal yatırım olması ve Türk dizilerinin de etkisi olduğunu ekledi. Dural, Arap bir ailenin Türkiye'den konut aldığında, kullanılmayan dönemde faturalardan dolayı evin masraf merkezine dönüştüğü tespitinde bulundu. Bu duruma Mresco, Nef'ten 100 ev alarak bir proje geliştiriyor. Proje müşterilere gelmedikleri dönemde, Mresco'nun konutun işletmesini yaparak evin kişiye kâr sağlayan, faturaları yatmış bir sisteme dönüşmesini sağlamış oluyor. 


YATIRIMLAR ANTALYA'YA KAYACAK 

Son zamanlarda Arapların ılıman iklimden dolayı Trabzon'a çok fazla rağbet ettiklerini ve burayı sadece gezmek için değil ikamet amaçlı da kullandıklarını söyleyen Dural, "Cidde'den Trabzon'a talep doğrultusunda direkt uçuşlar var. Suudi yatırıma sayısı çok fazla. Satışlarda bir aileye iki daire veriyoruz, diğerini yardımcıları için alıyorlar. Antalya'ya çok fazla yönelme var. Araplardan. Şu an Antalya bölgesinde turizm aşamasındayız ve İstanbul'un bundan 10 sene önceki halindeyiz. Zamanla Antalya'da çok fazla Arap yatırımcı göreceğiz." dedi. 


Sektörde sat-yap döneminin bittiğini ve ruhsatı alınarak belli aşamaya gelmeden satışlar yapılamadığını dile getiren Dural, bunun sebebinin maket satışlardaki metrekare mağduriyeti yaşayan müşteriler olduğunu söyledi. Bürokraside çok daha fazla yatırımcı dostu uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirten Dural, mevzuatlarda standartlara ihtiyaç olduğunu ve yatırımcılar için vergilerin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Kâbe'nin karşısında Hacer Tower'ın gayrimenkul yatırımcısı Kuveyt merkezli Mresco CEO'su Oya Zingal Dural, iki sene önce körfezden gelen yatırımcıların 'Ben ev almak istiyorum' derken şimdi 'Ben bir proje yapmak istiyorum' dediklerini ifade etti. 


Zaman


Geri Dön