28 / 03 / 2024

Yabancıya oturma izni konut satışlarını artıracak!

Yabancıya oturma izni konut satışlarını artıracak!

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, yabancı yatırımcılara oturma izni verilmesiyle geçen yıl konut satışından elde edilen 5 milyar doların, ilk etapta 10 milyar dolara çıkabileceğini söyledi.



İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, yabancı yatırımcılara oturma izni verilmesiyle ilgili yasal düzenlemelerin yapılması durumunda, geçen yıl konut satışından elde edilen 5 milyar doların, ilk etapta 10 milyar dolara çıkabileceğini ve Türkiye'nin cazibe merkezi haline geleceğini bildirdi.


Mescioğlu, yazılı açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Türkiye ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunmak için yabancı yatırımcılara oturma izni ve vatandaşlık hakkı verilmesiyle ilgili yasal düzenlemeler konusunda hazırlık yaptıklarını açıkladığını hatırlattı.


Söz konusu yasal düzenlemenin yapılması durumunda konut alan yabancıların sayısında önemli bir artışın yaşanacağını belirten Mescioğlu, bunun da ekonomiye doping etkisi yapacağını vurguladı.


Türkiye'nin başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancı yatırımcıların merceği altında olduğunu, geçen yıl 22 bin 830 konutun yabancılara satıldığını hatırlatan Mescioğlu, "2015 yılında ülkemizde satılan konut sayısı bir önceki yıla göre yüzde 10,5 artışla 1,3 milyona ulaştı. Yabancılara yapılan konut satışı ise yüzde 20,5 arttı. En çok konut alanlar Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Rusya ve İngiltere vatandaşları olurken, tercih edilen illerimiz de sırasıyla İstanbul, Antalya, Bursa ve Yalova oldu." değerlendirmesinde bulundu.


Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde Türkiye'den ev alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verildiğini ancak yabancıların bunu yeterli görmediklerini anlatan Mescioğlu, şöyle devam etti:


"Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 500 bin dolar gibi yüksek rakamlar alt sınır olarak belirlenir ve daha yüklü yatırım yapanlara da daha uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık verilirse konut satışlarında Bursa'ya ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinden olan teveccühte önemli bir artış söz konusu olur. Bu yönde yasal düzenlemelerin yapılması durumunda geçen yıl elde edilen 5 milyar doların ilk etapta 10 milyar dolara çıkabilir. Türkiye cazibe merkezi haline gelir. Buna mukabil inşaat sektöründe ve ekonomide de ciddi bir hareketlenme yaşanır."


- "Konut satışı ihracat geliri olarak kabul edilmeli"

Yaşanacak hareketliliğe bağlı olarak yabancı yatırımcıların güvence altına alınmasına da değinen Mescioğlu, yüksek fiyattan konut alacak yabancıların seçici olacağını belirtti.


Mescioğlu, yabancıların konut alımlarında farklı fiyatlar uygulanmaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Konut satışlarında ciddi komisyonlar istendiği konuşuluyor. Burada önemli bir konu da kentsel dönüşüm gerektiren riskli binaların yabancılara satılmamasıdır. Bunun için de riskli binaların tapularına şerh konulmasıyla alıcıların bunu bilerek almaları sağlanabilir. Bu haklardan faydalanacak olan yabancılar da aldıkları gayrimenkulleri 5-10 yıl satamamalı. Diğer taraftan yabancılara imar planlarında değişiklik yapılmayacağına dair bir güvence de verilmeli. İnşaat firmalarının beklentisi de ülkeye önemli miktarda döviz getiren yabancıya satışların ihracat geliri olarak kabul edilmesidir. Bu bağlamda inşaat firmalarına KDV iadesi yapılmasını talep ediyoruz."



Habertürk




Haber A Gazete'de şu şekilde yer aldı...



Türkiye'ye yabancı sermaye girişini teşvik etmek için gündeme gelen "konut alana oturum izni" verilmesi önerisine inşaat sektöründen destek geldi. İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSIAD) Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, söz konusu yasal düzenlemenin yapılması durumunda konut alan yabancıların sayısında önemli bir artışın yaşanacağını, bunun da ekonomiye doping etkisi yapacağını ifade etti. 


22 BİN KONUT YABANCILARA SATILDI 


Türkiye'nin, başta Körfez ülkeleri olmak üzere yabancı yatırımcıların merceği altında olduğuna işaret eden Mescioğlu, geçen yıl 22 bin 830 konutun yabancılara satıldığını hatırlatarak, halen ülkemizden ev alan yabancılara 1 yıllık oturma izni verildiğini, ancak yabancıların bunu yeterli görmediklerini dile getirerek "Avrupa ülkelerinde olduğu gibi 500 bin dolar gibi yüksek rakamlar alt sınır olarak belirlenir ve daha yüklü yatırım yapanlara da daha uzun süreli oturum hakkı ve vatandaşlık verilirse, konut satışlarında Bursamıza ağırlıklı olarak Körfez ülkelerinden olan teveccühte önemli bir artış söz konusu olur" şeklinde konuştu. Bu yönde yasal düzenlemelerin yapılması durumunda geçen yıl elde edilen 5 milyar doların ilk etapta 10 milyar dolara çıkabileceğini söyleyen Mescioğlu, "Türkiye cazibe merkezi haline gelir, buna mukabil inşaat sektöründe ve ekonomide de ciddi bir hareketlenme yaşanır" diye konuştu. 




A Gazete


Geri Dön