25 / 04 / 2024

Yabancıya satış cari açığın ilacı olacak!

Yabancıya satış cari açığın ilacı olacak!

Yabancıya emlak satışının önünün açılmasıyla birlikte sağlanacak döviz girişi cari açık sorununa çözüm olacak



Türk ekonomisinin yıllardır en büyük problemlerinden biri olan cari açık sorunu yabancıya mülk satışı ile çözümlenebilir' Bu görüş Türkiye'nin önde gelen inşaat patronlarına ait. Emlak sektörünün önde gelen isimleri, her büyüme döneminde rekor seviyelere çıkan ve ekonomide hızlı dalgalanmalara neden olan cari açığın finansman sorununun çözümünün kendilerinden geçtiğini kaydediyor. Dev inşaat firmalarına göre Türkiye'de yapılacak yeni inşaat projelerine yabancı müşteriler çekilebilirse hem ülkeyle uzun vadeli doğrudan sermaye girecek hem de üst üste üretilecek yeni projelerle yüz binlere iş sağlanacak. Böylece, bir taraftan cari açık problemi çözülürken, diğer taraftan da ekonominin bir başka kırılgan alanı olan işsizliğin azaltılması için önemli bir adım atılacak.

HER 100 DOLARLIK AÇIĞIN 8.4 DOLARI GAYRİMENKULLE
Merkez Bankası'nın rakamları da inşaatçıları haklı çıkartır nitelikte. Tüm olumsuz şartlara rağmen Türkiye'de yabancı yatırımcılara 2003 yılından bugüne kadar 15 milyar 740 milyon dolarlık gayrimenkul satışı yapıldı. Aynı dönemde cari açık toplamı 188 milyar dolar olarak gerçekleşirken, her 100 dolarlık cari açığın 8.4 doları gayrimenkul satışlarıyla finanse edildi. Gayrimenkule giren sermayenin, borsa ve faize gelen sıcak para gibi Türkiye'den hızla çıkma riski olmadığı için cari açığın finansmanındaki kaliteyi artırdı. Özellikle Türkiye'den ev almak isteyen ancak mütekabiliyet ilkesine katılan Rus, Orta Asyalı ve Arap milyarderlerine dönük sorunların giderilmesi halinde cari açığın finansmanının en az yüzde 20'sinin yabancıya ev satışından gelebileceği belirtiliyor.

BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR
Turizm sektörü yılda 25 milyar dolar döviz girdisi ile cari açığın finansmanında en önemli sektörlerden biri olarak gösterilirken inşaat şirketleri "Bizde de aynı potansiyel söz konusu. Turizm stratejik bir sektör olarak ele alındığı için yatırımlarda mütekabiliyet ilkesi aranmıyor. Emlak sektöründe de bireysel satışlarda aynı şart aranmazsa turizm sektörü kadar hatta daha fazla döviz girişi sağlanabilir" görüşünü belirtiyor. Bunun yanı sıra bazı inşaat patronları Türkiye'den ev almayan ABD gibi ülke vatandaşları bir sorun yaşamazken, en çok talep gösteren Arap ve Ortadoğu gibi ülkelere satışların önündeki engeli "bindiği dalı kesmek" olarak nitelendiriyor. Ayrıca mütekabiliyet yasasının iki ülke arasında karşılıklı işlemesine rağmen talebe karşılık verilememesinden dolayı Türkiye'nin aleyhine işlediğini dile getiriyorlar.

Mütekabiliyet Araplardan çok bizim aleyhimize işliyor

TURGAY TANES GYODER Başkanı

Ekonomide tehlike sinyalleri çaldıran cari açığın yüzde 8 oranında kapatılmasında etkili bir sektör vara o zaman onun önünündeki engelelrin aşılmadı gerekliliği doğuyor. Mütkabiliyet yüzünden ciddi bir potansiyeli kaçırıyoruz. mütekabiliyet ilkesi ülkeler arasında her ne kadar karşılıklı olarak geçerli olsa da Arapların Ruslaırn bu kadar ilgi gösterdiği bir ortamda bizim aleyhimize işliyor. Turizm sektöründe bunu yapmıyoruz. 30 milyar dolar turizm gelirini hedefleyen bir sektörün önünü kapatılmaması için bunu yapmıyoruz. O zaman gayrimenkulde de yapmayalım. mütekabiliyet kalkarsa Türkiye'de ciddi bir döviz girdisi olur. Hükümetin bu konuda süratle harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. İspanya, yabanvıya satışlarda yılda 5-6 milyar dolar giriş sağlıyordu. Bu inanılmaz bir rakam. Bizim ise geçen sene 1.8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu sene sonunda ise bu rakam 2 milyar doları bulur.

Yabancıya satışın önünü açarsak cari açık sorunu kalmaz
ÖMER FARUK ÇELİK Sinpaş İcra Krl. Bşk.

Cumhuriyetin kurulduğu dönemde 2003 yılına kadar 20 milyar dolarlık yabancı yatırım girişi yapmış. 2003'ten bu yana ise her sene ortalama 20 milyar dolar girdi. Yabancı sermaye girişinin artmasıyla 2 bin dolar civarında olan kişibaşı milli gelir de 7-8 bin seviyelerine çıktı. Biz eğer yabancı sermaye girişini artırabilirsek kişi başı milli gelirimiz de artar, cari açığımız da kalmaz. Ama biz bizde gayrimenkul almak isteyenlere (Araplara Ruslara) kapıyı kapatıyoruz, şu anda bizden alım yapmayan ABD'lilere Avrupalılara ise kapılarımızı açmışız. Mütebiliyet yasasını değiştirmemiz lazım. çünkü bu yolla bizden bir ev alan komşusuna da aldıracak, sonra ofis de alacak. 1 değil biz bu rakamları 10-100 bin yapabiliyorsak o zaman ekonomi de düzelecek. Cari açık kalmayacak. Kişi başı milli gelir de bugünün çok üstüne çıkacak.

Kronik problemi yabancıya satışla çözelim
ALTAN ELMAS Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya konut satışı mütekabiliyet nedeniyle sınırlandırılıyor. Şirketlerin almasında bir problem çıkmıyor. Bireysel alımlara da kolaylık getirilerek bu sorunun önü açılabilir. Bugün büyük Arap sermayesi sahipleri pasaportlarıyla gidip Avrupa'nın herhangi bir yerinde gayrimenkul satın alabiliyorlar. Bizim de bu olayın önünü açmamnız cari açığı mutlak suretle azaltmakta çok etkili olacaktır. Cari açık yıllardır süren kronik bir problem bizim için. Üretip yurtdışına sattığımız mallar katma değerli hale gelmedikçe (ki şu anda çok gelişmiş durumda şirketler var bu konuda) birşey yapamayız, ithalat hızının düştüğü dönemlerde bile cari açık verdik. Bunu kapatmanın yolu yabancıya gayrimenkul alımını kolaylaştırmaktan geçiyor. Bir seferde 300-500 milyar dolarlık bir para girişinden bahsetmiyoruz Sürekliliği olacak bir yatırımdan bahsediyoruz.

Yabancıya satış mülklerin de değerini artırır
ÇETİN GÜL Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Yabancıya mülk satışı ülkemizin menfaatinedir. Düzenlemenin yapılması ülkenin ekonomisinin ahaiyi olmasına ciddi yarar sağlar. Ülke olarak üretip satmakta sıkıntı yaşadığımızdan dolayı cari açık veriyoruz. Yabancıya mülk satışıyla, yabancıların parasının girişinin ekonomiye katkısı olur. Ülkelerin ekonomisi o ülkedeki mülklerin değeriyle eşdeğer. Bugün Moskova'da bir mülkü metrekaresi 10 bin dolara alıp İstanbul'da aynı mülkü 2 bin dolara alıyorsanız, işte bu değeri gösterir. Yabancıya satışın önünü açılmasıyla ülkemizdeki mülklerin de değeri artacak. Bu, gelir seviyesinin yükselmesi demek. Bugün Japonya'da kişibaşı milli gelir 22 bin dolarsa bizde neden 15-20 bin dolar olmasın.
Sabah Emlak


Geri Dön