24 / 04 / 2024

Yakıt dönüşümü için kaç oy lazım?

Yakıt dönüşümü için kaç oy lazım?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında bir okuyucusunun yakıt dönüşümü için oy oranları ile ilgili sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;



Komşunun sekiz oyu var 24 daireli bir apartmanda bir kişinin dokuz dairesi var. Yakında kat malikleri toplantısı yapılacak. Bu kişinin kaç oyu olur?

Yakıt dönüşümü için kaç oy lazım?


Kat malikleri kurulunda her bağımsız bölüm için bir oy kullanılır. 

Ancak birden fazla bağımsız bölüme sahip bir kimse tüm bağımsız bölüm sayısının üçte birinden fazla oya sahip olamaz. Sizin binada 24 daire var. 


Üçte biri 8 eder. Bu halde sizin dokuz daireye sahip komşunuz ancak sekiz oya sahip. Bu, genel anlamda oy kullanma ölçüsü. Peki ısınma sistemi ve yakıt dönüşümü için oy oranı nedir? Yakıt dönüşümü için bağımsız bölüm maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu aranır. Ancak toplam kapalı alanı 2000 metrekareyi geçen inşaatlarda bunun için tam iştirak aranır. Okuyucumun bağımsız bölüm maliki olduğu binada yakıt dönüşümü için oy kullanılacak ise 9 daireye sahip komşunun sekiz oyu var. Sayı olarak sizin dönüşümün kabul edilmesi için 13 oya ihtiyacınız var, ancak bu 13 oya sahip bağımsız bölümlerin arsa payının da toplamının yüzde 50'yi geçmesi lazım. Çoğunlukla binalarda arsa payına dikkat edilmez ama arsa payı toplantılarda önem taşır. Örneğin kat maliklerinin birinci toplantısmda, toplantın m yapılabilmesi için sayı ve arsa payı oranının sağlanması şart olup, yönetici seçiminde de geçerli bir seçimin olması için yöneticinin sayı ve arsa yapı çoğunluğunu sağlayacak kadar oy alması lazım. 


Geri Dön