16 / 04 / 2024

Yalı alırken ve satarken dikkat edilmesi gerekenler!

Yalı alırken ve satarken dikkat edilmesi gerekenler!

Turyap çengelköy Temsilciliği"nden Ulvi Özcan, yalı alım satımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıyor. Boğaz'da bir yalı sahibi olmak, herkesin hayalidir



Ancak hem yalılar alınırken, hem de satılırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Nadiren ve gizlice el değiştiren yalıların alım satımında, en önemli iki konu acele edilmemesi ve birkaç uzmanın görüşüne başvurulması.

Yalı alırken her türlü belgeyi isteyin

Yalı alınırken dikkat edümesi gereken şeylerin başmda, yalının mimarisi ve tarihi ile ügili bilgi edinilmesi geliyor. Tarihi yapılarda yaşanan olaylar ve eski sahipleriyle ilgili araştırma yapılması ve bunların belgelerinin bulunması çok önemli. Bununla beraber diğer resmi belgeler de incelenmeli. Yalının projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun binayla ilgili kararları, çap, Roperli Kroki gibi belgeler, ilerde bir sürprizle karşılaşmamanız açısından önem taşıyor.

Bir diğer yapılması gereken şey de, yalılar ve tarihi yapılar konusunda uzman olan, SPK lisanslı en az iki firmadan, birbirlerinden haberleri olmadan çalışacak şekilde, gerekçeli ve emsaller gösterilerek değerleme raporu alınması. Bu sayede elinizdeki raporların güvenilirliği de kesinleşmiş olur. Bulduğunuz bir yalıyla ilgili, Boğaz'da iş yapan bir mimarın görüşünü almak da faydalı olacaktır.

Beraber çalışacağınız emlak danışmanına, almak istediğiniz bir yalıda olmasını istediğiniz veya istemediğiniz özellikleri belirtmeniz son derece yararlı olacaktır. Ayrıca bu konuda size yardımcı olacak danışmanın, yalılar konusunda uzmanlaşmış olması çok önemli. Satışla birden çok emlak firmasından ziyade tek bir firmanın ilgilenmesi ve internet, gazete ilanı, vb. mecralara ilan vermesi, takip açısından daha sağlıklıdır. Aktif pazarlama ile ilgilenen firmadan belli aralıklarla rapor istenmeli. Raporda ilan için kimlerin aradığı, kimlerin ziyaret ettiği, ziyaretçilerin olumlu - olumsuz beyanları ve pazarlama sorumlusunun kendi kanaatine mutlaka yer verilmeli.

Satış sürecinde acele etmeyin

Satış konusunda da deneyim ve uzmanlık ön planda olmalı. Boğaziçi yalı piyasası ile ilgili deneyim sahibi bir emlak danışmanı araştırılmalı. Danışmamıza kararlaştırılan ve süresi belli bir zaman içinde (6 ay - 9 ay, vb.) tek yetkili olduğu belirtilmeli, başka bir emlak firmasından veya sahibinden gelen tüm bilgiler bu danışmana aktarılmalı, gereksiz zaman kaybı ve bilgi kirliliğine izin verilmemeli. Pazarlık sürecine geçildiğinde, emlak danışmanı mutlaka 'müzakereci' olarak kullanılmalı ve onun uzmanlığından yararlanılmalı. Bunlarla beraber satış sürecinde acele etmemekte de fayda var. Binaya iyi bakılması ve gözünüzün arkada kalmaması açısından bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekir.
Hürriyet


Geri Dön