28 / 03 / 2024

Yalıtım ekonomiye 10 milyar dolar kazandırıyor!

Yalıtım ekonomiye 10 milyar dolar kazandırıyor!

İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu yalıtımın ekonomiye 10 milyar dolar kazandıracağını söyledi...



İZODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Eryap A.Ş. CEO’su Emrullah Eruslu, Türkiye’de 19 milyon binanın yalıtımsız olması nedeniyle yılda 10 milyar dolarlık enerji kaybı yaşandığını belirterek; “Türkiye’deki binaların tümü doğru yalıtıma sahip olsa, Türkiye ekonomisine yılda 10 milyar dolar katkı sağlayacak. 3. Köprü, kamulaştırma bedelleri ve yapım harcamalarıyla birlikte 4,5 milyar TL’ye mal oluyor. Yalıtıma sağlanacak teşvikle ülke olarak yılda 4 köprü inşa edecek tasarrufa geçebiliriz” dedi.


İZODER Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Eruslu konu hakkında yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 19 milyon binanın ancak yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu belirterek, ''Binaların tümü yalıtımlı olsa ekonomiye yılda yaklaşık 10 milyar dolar katkı sağlanacaktır. Yapılarda devlet tarafından teşvik ve indirimlerle desteklenecek yalıtım ile ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya düşmekte ve verimlilik başlamaktadır'' diye konuştu.


Türkiye’de yalıtım konusunda yapılan son algı araştırması sonucunu da anlatan Eruslu,  "1500 kişi üzerinde yapılan araştırmada gördük ki her dört kişiden üçü ısı yalıtımının ne olduğunu biliyor. Yalıtımın bize kattıklarının farkındayız. Türkiye'deki bütün binalara yalıtım yapıldığı taktirde ısınmadan elde edilecek olan yıllık emisyon azalımı, Türkiye'deki otomobillerin yüzde 90'ının bir yıl boyunca oluşturduğu emisyonların bertaraf edilmesini sağlıyor. Ancak yalıtım için bina sahiplerine teşvik uygulanması gerekiyor” dedi.


Yalıtımsız binaların nedenini kentsel dönüşüm süreciyle ilişkilendiren Eruslu, işin maliyetine yönelik mortage mantığıyla devletin destek vermesi gerektiğini söyledi.


Türkiye'de yalıtım bilincinin oldukça yüksek seviyelerde olduğunu vurgulayan Eruslu, ''İZODER olarak, yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ederek, yalıtımın önemini fark etmelerini sağlamaya çalışmaktayız. Ancak bilinçlenmenin yanı sıra yeterli finansman desteğine de ihtiyaç var.'' dedi. 



Geri Dön