29 / 03 / 2024

Yalıtımcılar KDV indirimi istiyor

Yalıtımcılar KDV indirimi istiyor

Sektör temsilcileri, hükümetten, KDV'nin yüzde 1'e inmesi ve krediyle desteklenmesini talep etti. Türkiye'de 16 milyon konutun yüzde 90'ında yalıtım yok



Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD başta, gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen ısı yalıtım malzemesinin Türkiye'nin 10-12 katı kadar olduğunu bildiren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği'ne göre Türkiye, yalıtım uygulamalarını yaygınlaştırırsa yılda 6.4 milyar dolar tasarruf edebilir. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, KDV indirimi ve devlet desteğiyle sağlanacak düşük faizli, uzun vadeli yalıtım kredisinin sektörde krizin etkilerini hafifleteceğini söyledi.
Yalıtım sektörü temsilcileri KDV'nin yüzde 1'e inmesi ve krediyle desteklenmesi durumunda, tüketicilerin uygulamayı çok daha kolay yaptırabileceği ve sektörün hızla büyüyeceğini vurguluyor. Türkiye'de 16 milyon konutun yüzde 90'ında yalıtım bulunmuyor. Enerjisinin yüzde 75'ini ithal eden Türkiye'de , enerjinin yaklaşık üçte biri konutlarda ısıtma ve soğutma için kullanılıyor. 2008 yılında konutlarda kullanılan enerjinin bedeli 15 milyar dolar oldu.
Bunun ortalama 12.8 milyar doları ise ısıtma ve soğutma için harcandı. Isı yalıtımı eksikliği nedeniyle ısıstma ve soğutma amacıyla harcanılan enerjinin yarısının israf edildiğini hatırlatan XPS Isı Yalıtım Sanayicileri Derneği Başkanı Ulu, bu hesaplamalardan hareketle 2008'de 6.4 milyar doları havaya savurduğumuzu açıkladı. Ulu ticari binalar ve sanayi binaları eklendiğinde bu rakamın çok daha yukarılara çıktığını belirtti.

Cumhuriyet/ Fatma KOŞAR


Geri Dön