27 / 04 / 2024

Yalova'da bulunan Aşıklar Çeşmesi restore edilecek!

Yalova'da bulunan Aşıklar Çeşmesi restore edilecek!

Yalova'da, yaklaşık 80 yıllık olduğu tahmin edilen Aşıklar Çeşmesi restore edilecek.



Yalova'da, yaklaşık 80 yıllık olduğu tahmin edilen ve son yıllarda tahrip olarak kötü görüntü vermeye başlayan
"Aşıklar Çeşmesi", TMMOB Mimarlar Odası Yalova Temsilciliği, Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ile Düşün Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından ortaklaşa restore edilecek.

Gazipaşa Caddesi'nde yer alan ve çiftlerin buluşma noktası olması nedeniyle bu ismi aldığı öğrenilen "Aşıklar Çeşmesi"ndeki restorasyona, törenle başlandı.

TMMOB Mimarlar Odası Yalova Temsilcisi Erol Tatar, törende, geçmiştengelen değerlere sahip çıkmamanın kentteki özgün kimliğin kaybolmasına neden olacağını belirtti. Tatar, şöyle konuştu:

"Biz Yalovalılar, düne ait anılarımızın birer birer yok olduğuna tanıklık ettik. Bu tanıklığın hüsranını yaşadık. Kaymakamlık binası, açık hava sinemaları, iskele meydanımız, depremin götürdükleri ve niceleri bugün sadece
belleğimizde. Peki geçmiş gözlerimizin önünde yok olurken, geleceğe daha umutla nasıl bakabiliriz? Simgesel açıdan bizim için önemli, ancak estetik açıdan işlevini kaybetmiş olan Aşıklar Çeşmesi'nin Yalova'ya yeniden kazandırılması gerektiğini düşünüyor ve bir restorasyon çalışması başlatıyoruz."

Çeşme restorasyonuyla ilgili oluşturulacak 3 modeli kamuoyuna sunacaklarını ifade eden Tatar, Yalovalılar tarafından seçilecek modele göre çalışmaların yürütüleceğini dile getirdi.

Tatar, "Anılarımızın ortak paydası olan 'Aşıklar Çeşmesi'ni çocuklarımıza, torunlarımıza anlatabilmek, gösterebilmek istiyoruz. Günün erken saatlerinde spor yaparken bu çeşmenin etrafında soluk almak, dinlenmek istiyoruz. Sahilin sonunda da gidecek bir yerimizin olmasını istiyoruz" dedi.

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise çeşmenin Yalova'nın yakın tarihi açısından önem taşıyan bir mekan olduğunu söyledi. Koçal, çeşme çevresinde sosyal mekanlar da yapılacağını bildirdi.

Törende, çeşmenin çevresine yazı yazılmasını önlemek için hemen yakınına konulan panoya ilk yazıyı konuklar yazdı.
AA


Geri Dön