16 / 04 / 2024

Yalova'da hala deprem yönetmeliğine uygun hareket edilmiyor

Yalova'da hala deprem yönetmeliğine uygun hareket edilmiyor

Yalova Valisi Yusuf Erbay,  "Henüz 10 yıl önce depremi yaÅŸamış bir yerde deprem yönetmeliÄŸine uygun hareket etmiyorsanız bunu a



Vali Erbay, Kent Konseyi tarafından Halk EÄŸitim Merkezi Konferans  Salonu'nda düzenlenen "1/25 Binlik Çevre Düzeni Planı" gündemli toplantının  açılışında, "planda kat artışı ve imar yoÄŸunluÄŸu deÄŸiÅŸiklik talepleri"
 konusunda konuÅŸtu. Erbay, 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nın belediye ve il genel  meclisince yapıldığına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:

"(Bu plan yapılıp bir kenara konacak) diye düşündüler. Biz o zaman bu  planın önemli olduÄŸunu söyledik. 4-5 yıl sonra aralarında belediye baÅŸkanlarının  da olduÄŸu bazıları gelip 'Biz bunun önemini anlayamamışız' dediler. Çevre Düzeni  Planı'nı kanun gereÄŸi 25 kiÅŸilik belediye meclisi ve il genel meclisi yapmıştır.  Altında benim imzam yok. Tamamen seçilmiÅŸler yapmıştır. Bunu deÄŸiÅŸtirme yetkisi  de tamamen belediye meclisi ve il genel meclisinin elindedir."

Yalova'nın bu planı ilk yapan ve uygulayan il olduÄŸunu vurgulayan Erbay,  "Bu plan çok önemlidir. Birileri bunun üzerinde bir ÅŸey yapmak isteyip de  müsteÅŸara kadar gidince ÅŸaşırmışlar. Oysa Çevre Düzeni Planı kanunların üzerine  oturur. Bu plana karşı çıktığınız ÅŸeylerle aynı zamanda ilgili kanunlara da karşı  Ã§Ä±kmış olursunuz" diye konuÅŸtu. Erbay, kat artışı ve imar yoÄŸunluÄŸu konusunda yapılmak istenen plan deÄŸiÅŸikliÄŸiyle ilgili olarak öyle konuÅŸtu:

"Önce hukuka uygun mu diye baktık. Planı teknik açıdan hazırlayan  firmadan görüş alınmamış. Deprem yönetmeliklerine uygun deÄŸil. EÄŸer Çevre Düzeni Planı'nın dayanağı yasalarsa sen bunlara uymayarak kanunları da by-pass etmiÅŸ oluyorsun. Hemen 'Vali Bey yaptı', 'Vali Bey, Yalova'nın önünü tıkıyor' dediler. Böyle mantık olabilir mi? Bu Yalova'nın önünü tıkamaksa evet tıkıyorum. Henüz 10 yıl önce depremi yaÅŸamış bir yerde siz deprem yönetmeliÄŸine uygun olarak hareket etmiyorsanız bunu akla ve bilime uygun göremezsiniz. Kimse kusura bakmasın ben bunun önüne geçerim. Kamu yararı bazı sektörlerin yararından daha önemlidir."

Körfez Köprüsü Projesi'nin er ya da geç hayata geçeceÄŸini belirten Erbay, "EÄŸer bu plana uygun hareket edersek iyi yapılarda yaÅŸamak isteyen insanlar gelecektir. EÄŸer buna uygun hareket etmezsek Çınarcık gibi, Ä°stanbul'un Ãœmraniye semti gibi beton mezarlığına döneriz ve ona uygun insanlar gelecektir. Yalova,
 bıçak sırtındadır. Şimdi kendilerine rant saÄŸladıklarını iddia edenler de orta vadede asıl kendi rantına uygun hareket etmediklerini farkına varacaklardır" dedi.
AA


Geri Dön