19 / 03 / 2024

Yan bahçe nedir?

Yan bahçe nedir?

14 Eylül 2013 tarihinde (bugün) Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yan bahçe tanımlaması yapılıyor. Buna göre yan bahçe nedir?



Yan bahçe nedir?

Yapılar arasındaki yan ve arka bahçe mesafeleri İmar Kanununu ile ilgili olarak yayımlanan yönetmeliklere göre belirleniyor. 14 Eylül 2013 tarihinde 28765 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında "yan bahçe" tanımlamasına ilişkin hükümlere yer veriliyor.


Söz konusu yönetmeliğe göre, yan bahçe nedir sorusunun yanıtı şu şekilde açıklanıyor:


MADDE 1 – 

2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (34) ve (35) numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


             “34. Yan bahçe: Parselin ön ve arka bahçeleri dışında kalan bahçeleridir.


             35. Arka bahçe: Ön bahçeye komşuluğu bulunmayan bina arka cephesi ile arka komşu parsel sınırı arasında kalan parsel bölümüdür.”


MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.


Yukarıda yer alan yönetmelik hükümlerine göre yan bahçe parselin arka ve ön bahçeleri dışında kalan bahçeler olarak tanımlanırken; arka bahçe ise ön bahçeye komşuluğu bulunmayan bina arka cephesi ile arka komşu parsel sınırı arasında kalan parsel olarak tanımlanıyor.



Çekme mesafesi nedir?
Bahçe mesafeleri!
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön