29 / 03 / 2024

Yanan ormanlar turizme açılamaz!

Yanan ormanlar turizme açılamaz!

Orman Bakanı Eroğlu, yanan ormanın asla turizme açılamayacağını çünkü neredeyse tüm ormanlara tapu çıkardıklarını belirtti. Veysel Eroğlu, “Yanan yere giremezler. Kimse cüret etmesin. Babamın oğlu olsa gözünün yaşına bakmam” diye konuştu.



Orman Bakanı Eroğlu, yanan ormanın asla turizme açılamayacağını çünkü neredeyse tüm ormanlara tapu çıkardıklarını belirtti


Veysel Eroğlu, “Yanan yere giremezler. Kimse cüret etmesin. Babamın oğlu olsa gözünün yaşına bakmam” diye konuştu.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, özellikle turizm bölgelerinde artan orman yangınları ve tedbirlerle ilgili Milliyet’in sorularını yanıtladı. 

Ormanı yer yapmak için yakanlar olduğu iddialarıyla ilgili olarak Eroğlu, “Yanan orman alanları asla başka maksatla kullanılamaz. Bir yıl içinde yeniden ağaçlandırma talimatım var. Bizim hükümetimiz döneminde bütün ormanların tapusunu aldık. Hiçbir şekilde kimse giremez. Kimse cüret etmesin. 3 yıl hapsi var. Gözünün yaşına bakmam, isterse babamın oğlu olsun” dedi. Turizm bölgelerindeki yangınların daha çok ihmalden kaynaklandığını da belirten Eroğlu, şunları söyledi: 

“Yangınların yüzde 80’i insan ihmalinden kaynaklanıyor. Özellikle piknik ateşine dikkat etmek lazım, söndürülmeli. Bazı yerlerde bu mevsimde pikniği yasakladık. Cam kırığı ve ayna kırığı da bırakılmamalı. Orman yollarından geçerken asla sigara izmariti ve yanıcı madde oraya atılmamalı. Daha çok sigara izmaritlerinden yangın çıkıyor.” 

Eroğlu, artan orman yangınlarıyla ilgili olarak Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı: 

 

17 milyon hektar oldu

 Ormanı yeni yerler açmak ve üzerine yer yapmak için yakanlar olduğu söyleniyor? 

Bizim hükümetimiz döneminde hemen hemen bütün ormanların tapusunu aldık. Geçmişte ormanlara çok tecavüz olmuş. Yapılan yapılmış. Anayasa bir hüküm getirmiş. ‘31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş olan araziler değerlendirilir’ diyerek bunların satışına imkân tanımış. Bu 2B dediğimiz şey bu. Ben geldiğimde ‘bu ormanların tapusu nerede?’ dedim. Baktım tapu falan yok. 

‘Böyle bir şey olur mu?’ dedim. Türkiye’nin yüzde 27’si orman alanı ama tapusu yok. 2B alanları hassas şekilde tespit etme kararı aldım. Tapusu olmayan yerin sahibi de olmaz. Önceden ormanların tapusu olmadığı için 2B araziler bu kadar işgal edilmiş. 17 milyon hektar ormanın tapusunu aldık. 

Bu rakam yüzde 75’e tekabül ediyor. Önümüzdeki yıl sonuna kadar bütün ormanların tapusunu alacağız. Gerek uyduda, gerek karada ormanlarımızı kontrol ediyoruz. Bizim dönemimizde açılan hiçbir orman yok. Zaten hemen tespit edilip haklarında işlem yapılıyor. Geçenlerde Muğla civarında bir vatandaş ormanı işgal etmiş. Oteli kaydırmış. 3 yıl hapsi var. Hemen müdahale ettik. Kimse kusura bakmasın bu ormanları kimseye veremeyiz.

 

‘Havadan indirme yapıp yakaladık’

Orman arazisinin 78 milyonun hakkı olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları söyledi: 

“Varsa benim dönemimde işgal edilen bir metrekare alan, ‘hodri meydan’ diyorum buyursun ispatlasınlar. Çünkü çok sıkı kontrol ediyoruz. Geçen bir ihbar geldi bana Marmaris ile ilgili. ‘Siz hassassızın ama denizden eşya taşıyıp ormanı işgal ediyorlar’ dediler. Talimat verdim, taradılar, bulamadılar. Sonra dedim ki, ‘helikopterle tarayın’. Bir baktılar orman açılıyor, oraya malzeme taşınıyor kıyıdan. İplerle falan. Ahşap direkler yapılıyor. Yer yok, ulaşım yok oraya, sadece denizle ulaşılıyor.

‘3 yıl kodeste’

Orman muhafaza elemanları havadan indirme yaptılar. Adamı yakalayıp savcılığa teslim ettiler. 3 yıl kodeste. Bu tür işgallere asla müsaade etmiyoruz. Tapusu olan ormanlarımızı uydudan kontrol ediyorum. İstanbul, İzmir, Antalya gibi kıymetli yerlerin tapusunu erken aldık. Hiçbir şekilde kimse giremez. Artık ormanın tapusu var. Kimse cüret etmesin. 3 yıl hapsi var. Gözünün yaşına bakmam, isterse babamın oğlu olsun. Yanan orman alanları asla başka maksatla kullanılamaz. Bir yıl içinde yeniden ağaçlandırma talimatım var. 

 

‘Her yere koşuyorum’

 Pina Yarımadası’nda ağaçların yangın yoluyla tahrip edilip otel yapıldığıyla ilgili eleştiriler var. Pina Yarımadası’ndaki söz konusu yer 1987’de Bakanlar Kurulu onayı ile turizm alanı ilan edilmiş. 1991’de orası Turizm Bakanlığı’na turizm maksatlı tahsis edilmiş, kanun gereği. Ne olmuş? Tahsisten sonra bir ara yangın çıkmış. Biz orman teşkilatı olarak tarlaları bile söndürmeye gidiyoruz yangın çıkınca. Orayı da söndürmeye gitmişiz. Bizim dönemde tahsisi yapmamışız ki. Bizden önce olmuş. Ben adaletten, hakkaniyetten hiç ayrılmayan bir kişiyim. CHP’li bir vekil arıyor, talebine ‘hay hay’ diyorum. Milletin temsilcisi. Su istiyorlar, ‘hay hay, elbette götüreceğiz’ diyorum. Buna rağmen bizleri karalamak istemeleri çok manidar. Ben her yere koşan biriyim. ‘Herkesi yıpratalım, bunu da yıpratalım’ diyorlar. ‘El insaf’ diyorum. Ak Parti hükümeti döneminde ormanda yanan hiçbir alan başka bir maksatla tahsis edilmemiştir.

 


 

‘Bir yıl içinde ağaçlandırılıyor’

 Turizm bölgelerindeki yangınların artması kuşkuları derinleştiriyor.

Aslında fazla yangın yok. Yanan alanlar oluyor. Bunların büyük kısmı ihmalden kaynaklanıyor. Hem anayasanın amir hükmü hem de bakanlık genelgemizle yanan alanları 1 yıl içinde ağaçlandırma mecburiyeti var. Büyük Taşağıl (Antalya) yangını olmuştu. Antalya risk altındaydı. Helikopterden, bizzat sevk ve idare yaptım. 

29 Ağustos’ta Yangın Harekat Merkezimiz’de yangınları takip ettik. Orman teşkilatımız yangınları söndürmek için cansiperane mücadele ediyor. Bir gün içinde çıkan 30 ayrı yangın kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü. Alanya’daki yangına 6 dakika içinde, Anamur’daki yangına 10 dakika içinde müdahale yapıldı. Akdeniz ülkeleri arasında orman yangınları ile mücadelede en başarılı ülkeyiz. Yangında zarar gören alanları hemen ağaçlandırıyoruz. Adrasan orman yangınında zarar gören alanda aynı şekilde hemen ağaçlandırma çalışmalarına başladık ve 250 bin fidanı toprakla buluşturduk. Çalışmalarımız neticesinde Adrasan 3 yıl sonra eski yeşilliğine kavuşmuş olacak. 

Yüzde 80’i ihmalden

Adrasan’da çıkan yangının piknik ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz.  Yangınların yüzde 80’i insan ihmalinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda azami hassasiyet bekliyorum. Yangın hareket merkezi var, ben de buradan sürekli kontrol ediyorum. Seyyar ekiplerimiz var. Gerekirse başka bölgelerden hassas bölgelere kaydırma yapıyoruz. 

Ekiplerimiz çok iyi maşallah. Allah nazardan saklasın. Akdeniz bölgesindeki en iyi ekipler yetişmiş elemanlar bizde. Mesela Antalya’da uluslararası bir eğitim merkezi kurduk. Buraya sürekli talep geliyor. Kırgızistan’dan yazı geldi. Bakan bizim eğitim merkezinden yararlanmak istedi, geldiler. Vatandaşlarımdan talebim şu; ormanlar hepimizin, ormanlar ülkemizin akciğeri. 

Bunları korumak lazım. Özellikle piknik ateşine dikkat etmek lazım. Bazı yerlerde bu mevsimde pikniği yasakladık. Özellikle piknik ateşini söndürsünler. Cam kırığı ve ayna kırığı da bırakmasınlar. Cam kırığı ve ayna kırığı bir noktaya fokuslanıyor ve yangın çıkabiliyor. 

Orman yollarından geçerken asla sigara izmariti ve yanıcı madde oraya atılmamalı. Görülen her dumanı 7 gün 24 saat ALO 177’ye bildirmelerini rica ediyorum.


Milliyet


Geri Dön