16 / 04 / 2024

Yao Wen: Türkiye’nin ekonomik büyümesi göz kamaştırıyor!

Yao Wen: Türkiye’nin ekonomik büyümesi göz kamaştırıyor!

Dünyanın en büyük güneş paneli üreticisi olan Yingli Solar, Gaziantep Şehit Kamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 5. Türkiye Enerji Zirvesi’ nin ana sponsoru oldu.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açılan zirvenin ana oturumuna TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Yingli Green Energy Güney Avrupa CEO’su Yao Wen katıldı.

Merkezi Çin’de bulunan, 2012 ve 2013 yıllarını dünya pazar lideri olarak kapatan dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden Yingli Solar, enerji sektörünün önemli etkinliklerini sponsorluk yoluyla destekleme faaliyetlerine bir yenisini ekledi.


 


Yao Wen açılış konuşmasını yaptı

5. Türkiye Enerji Zirvesi’nin açılış töreninde Yingli Green Energy Güney Avrupa CEO’su Yao Wen açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Yao Wen dünyanın 30 farklı ülkesinde faaliyet gösterdiklerini, Yingli Solar Türkiye ofisini ise 2 yıl önce açtıklarını belirterek, “Türkiye’nin sahip olduğu enerji pazarında Yingli Solar olarak güneş enerjisi yatırımlarına katkı sağlamayı arzu ediyoruz” dedi.


 


Geçen 10 yıl içinde Türkiye’nin ekonomik büyümesinin göz kamaştırdığını sözlerine ekleyen Yao Wen, enerji sektörünün her kategorisinin de önemli derecede büyüdüğünü aktardı ve şöyle devam etti:


 


“Türkiye’yi yakından ve merakla izliyorum. Türkiye, Çin’den sonra dünyada enerji talebi en çok artan ülke oldu. Özellikle Türkiye’nin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli çok yüksek. En kısa zamanda bu hukuki ve yasal prosedürlerin tamamlanarak Türkiye’nin güneş enerjisindeki bu potansiyelinin gerçek hayatta da değerlendirilmesini diliyorum.”


 


Yabancı yatırımcı paneli


 


Zirvenin ikinci gününde Ömer Asım Aksoy Salonu’nda “Uluslararası Yatırımcıların Türkiye Enerji Piyasasına Bakışı” isimli oturum düzenlendi. Oturum başkanlığını EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk’ün yaptığı oturuma Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç, EWE Türkiye Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, TPAO Genel Müdür Yardımcısı M. Sait Kirazoğlu, BP Türkiye Başkan Yardımcısı Hakan Türker, EnerjiSA Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Kıvanç Zaimler katıldı. 

 

Yingli, Türkiye’de üretim yapabilir

 

Yingli Solar Türkiye Ülke Müdürü Uğur Kılıç oturumda yaptığı konuşmasında Enerji Bakanığının Konya Karapınar bölgesinde yapacağı 3 GW’lık proje için çalışmalara başladıklarını belirterek, “Türkiye pazarına sadece panel satışı yaptığımız bir Pazar olarak bakmıyoruz. Aynı zamanda Yingli Solar teknolojisini getirerek üretim yapacağımız bir pazar olarak da yatırımlarımızı planlıyoruz” dedi.

 

Güneş pazarı 2014’te 15 milyar Euro

 

Kılıç, Mart 2014 tarihinden itibaren Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının hızla arttığını belirterek, 2019 yılına kadar pazarın toplam değerinin 10-15 milyar Euro seviyesine geleceğini tahmin ettiğini vurguladı. Kılıç şunları söyledi:

 

Türkiye pek çok yabancı yatırımcı için bir cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. 2015 yılında daha somut adımlar atılacağına inanıyorum. Mevcut enerji talebi dikkate alındığında, diğer kaynaklardan doğabilecek enerji sorunlarından kurtulmak için güneşe yönelerek kurtulmamız mümkün. Sektörün tüm paydaşlarından da yenilenebilir enerjinin payının artması yönünde desteklerini bekliyoruz.”



Geri Dön