23 / 04 / 2024

Yapı denetim kanunu Türkiye genelinde uygulanacak!

Yapı denetim kanunu Türkiye genelinde uygulanacak!

İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından biri olan denetim eksikliği Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun değişikliği ile artık tarihe karışıyor



İnşaat sektörünün ve alt sektörlerin en büyük sorunlarından biri olan denetim eksikliği Yapı Denetimi Hakkındaki Kanun değişikliği ile artık tarihe karışıyor. Bugüne kadar 19 ilde uygulanmakta olan Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2011´den itibaren bütün illerde uygulanacak. Bu karardan olumlu etkilenecek sektörlerin başında ise ısı yalıtımı sektörü geliyor. Çünkü yeni yıldan itibaren artık yeni binaların ısı yalıtımı durumu tüm Türkiye genelinde denetlenecek ve yalıtımı olmayan binaların inşasına izin verilmeyecek. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın ısı yalıtımlı olması ise yılda 300 milyon dolar enerji tasarrufu anlamına geliyor.
 
Isı yalıtımının 2000 yılından bu yana Isı Yalıtım Yönetmeliği ile yasal olarak zorunluluk olduğunu hatırlatan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, denetim sistemindeki eksikler nedeniyle 10 yıldır hâlâ yalıtımsız binalar yapılmaya devam edildiğini söyledi. Ulu, bu nedenle Yapı Denetim Kanunu´nun 1 Ocak 2011´den itibaren Türkiye genelindeki tüm illerde uygulanacak olmasını çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği´nin yapı denetim firmaları tarafından denetlendiğini belirten Ulu, yılbaşından itibaren ülkemizdeki hiçbir ilde ısı yalıtımından kaçmanın mümkün olmayacağını açıkladı.
 
Artık yeni binaların yalıtım durumunun ülke genelinde mutlaka denetlenecek olmasının sektörün büyümesine katkı sağlayacağını ifade eden Ulu, bu sayede hem yeni ev satın alan ya da kiralayan tüketicilerin daha ekonomik ve sağlıklı ortamlarda yaşayacağını hem de ülke ekonomisinin büyük bir tasarruf elde edeceğini bildirdi. Ulu, ülkemizdeki 17 milyon konutun yüzde 90´ı yalıtımsız olduğu için her yıl ortalama 7.5 milyar doları israf ettiğimizi hatırlattı. Her yıl ortalama 100 bin yeni bina yapıldığını söyleyen Ulu, bu 100 bin binanın ısı yalıtımlı olması durumunda yılda 300 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanabileceğinin altını çizdi.  
 
Yalıtım sanıldığı gibi pahalı ve zor bir uygulama da değil...  Isı yalıtımının getirdiği maliyetin payı, yeni bir binada toplam maliyetin sadece yüzde 3 ila 5´i kadar ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor. Mevcut binalarda ise mantolamanın maliyeti yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor.
 
Isı yalıtımı uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi almak için, www.xpsturkiye.org internet adresinden ve 0216 415 68 94 numaralı telefondan XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği´ne ulaşmanız yeterli.

Geri Dön