19 / 04 / 2024

Yapı denetimi 81 vilayette yaygınlaştırılacak!

Yapı denetimi 81 vilayette yaygınlaştırılacak!

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetiminin 81 vilayette yaygınlaştırılması konusunda plan yaptıklarını açıkladı



AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından düzenlenen "Yerel Yönetimler Sempozyumunda" konuşan Bakan Demir, özellikle Bayındırlık Bakanlığı ile ilgili konulardaki yetkilerin yerel yönetimlere devrinde çok büyük aşama kaydedildiğini söyledi.

Planlama, yapılaşma ve ruhsat ile ilgili tüm yetkilerin şu anda yerel yönetimlerde olduğunu belirten Bayındırlık Bakanı, zira bu yetkilerin bu merkez tarafından kullanılmasının bedelini Türkiye'nin çok acı ödediğini ve ödemeye de devam ettiğini kaydetti.

Demir, bugün Türkiye'nin yapı stoğunun en az yüzde 50'sinin dönüşüme, yani yıkılıp yeniden yapılmasına sebep olan şeyin geçmiş yıllarda planlama ve ruhsat yetkilerinin sağlıklı bir şekilde düzenlememesi ve kullanılmamasından kaynaklandığını vurguladı.

Bugünkü mevcut plan yetkilerini kullanırken tekrar gelecekte bir dönüşüme sebep verecek ihmal veya eksikliklerin yapılmaması gerektiğini belirten Demir, fakat bu konuda bakanlık olarak ciddi tereddütleri bulunduğunu söyledi.

-YAPI DENETİMİ 81 İLDE UYGULANACAK-
Bayındırlık Bakanı, yapı denetiminin 81 vilayete yaygınlaştırılması konusunda planlar yaptıklarını belirterek, "Konu Bakanlar Kurulumuzun gündemine gelecek. İnşallah Bakanlar Kurulunda da kabul görürse bu sene bunu gerçekleştireceğiz" dedi.

Yapı Denetimi Kanunun Türkiye genelinde uygulanacağını vurgulayan Demir, şu anda yerel yönetimlerde de belli çalışmaların yapıldığını ve bu konuda da tüm yetkilerin yerelde olması gerektiğini kaydetti.

Demir, 81 vilayete yaygınlaşacak bir yapı denetiminin sağlıklı uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki denetimin, elektronik ortamda Bayındırlık Bakanlığı tarafından, yani merkezden yürütüleceğini bildirdi.

-"TADİLAT YETKİLERİ KISITLANMALI"-
Şu anda belediye meclislerinin iş yükünün en az yarısını imar konularının oluşturduğunu anlatan Mustafa Demir, konuyla ilgili bir plan yapıldığını ve uygulamaya konulduğunu, fakat 1-2 yıl sonra o planda tadilat yapma ihtiyacı doğduğunu söyledi.

Bunun denetiminde çok ciddi bir boşluk olduğunu kaydeden Demir, şöyle konuştu.

"Eğer bu bir ihtiyaç ise sebebi nedir? Bunların denetiminde çok ciddi boşluk var. Bunlarla ilgili tadilat yetkilerinin mutlaka kısıtlanması lazım. Tadilat yetkileri açık oldukça yapılan diğer plan yetkilerinde de dikkat ve özen gösterilmemiş oluyor. 'Çabucak planı yapalım, nasıl olsa ihtiyaç duyunca plan tadilatı yapma imkanı yapma var.' Aslında bu plan tadilatlarının neredeyse tamamına yakını da bir şekilde itiraz edildiğinde iptal ile karşı karşıya kalıyor. Onun için bunların bir kere daha değerlendirilmeli. Plan tadilatlarının çok özel noktalarda, çok ihtiyaç duyulan, yerel yönetimlerin dışında, ancak bazı gerekçelerle gündeme gelmesinde çok büyük yarar var."

-YAP-SAT MÜTEAHHİTLERİ KAYIT ALTINA ALINACAK-
İmar Kanunda yapılan bir değişiklik ile yap-sat müteahhitliği denilen, özel müteahhitlerin 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Bayındırlık Bakanlığında elektronik ortamda kayıt altına alınacağını belirten Demir, bunun belediyeler ve il özel idareleri tarafından müşterek izleneceğini söyledi.

Söz konusu sistem ile müteahhitlere herhangi bir ek yük veya engel getirilmediğini belirten Bayındırlık Bakanı, "1 Ocak 2012'den itibaren elektronik ortamda kaydını tuttuğumuz müteahhitlere ruhsat yetkisi yerel yönetimlerden verilmeyecek. Bu kaydı tutmamızın asıl amacı; kıstasları yönetmelikle belirlenecek belli noktalardaki eksiklikleri tespit edildiğinde, o eksikliği giderene kadar başka bir yerde ikinci inşaat ruhsatı alarak yapı yapmasını engellemiş olacağız" dedi.

Demir, daha önceki inşaatlarıyla ilgili sigorta ve/veya vergi borcu bulunan müteahhitlerin de yeni inşaat yapmasının söz konusu sistem ile engellenmiş olacağını kaydetti.
AA


Geri Dön