27 / 04 / 2024

Yapı Denetimi Kanunu ile 600 firmaya af geliyor!

Yapı Denetimi Kanunu ile 600 firmaya af geliyor!

Yapı denetimleri konusunda Meclis'e sunulan kanun teklifi,bir yandan sıkı bir denetim agı örerken, diğer yandan yapı denetim kuruluşlarına hataya rağmen işe devam etme olanağı sağlıyor  



600 firmaya af geliyor
Japonya'daki deprem ve tsunami felaketinin ardından başlayan 'Türkiye'de olsa ne olurdu' tartışmaları sürerken, Ak Parti yapı denetimleri konusunda bir düzenlemeyi jet hızıyla Meclis'e şevketti. 'Yapı Denetimi Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' doğrultusunda yapılan düzenleme bir yandan sıkı takip içerirken diğer yandan 600'e yakın cezaya affı öngörüyor.

Dört kademeli ceza Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; yapı denetim firmalarının denetimi için idari para cezası, yeni iş almaktan men, yapı denetim izni belgesinin iptali ve faaliyete son verme' şeklinde dört kademeli ceza ıygulanacak. Men cezası verilen firma, sadece cezaya neden olan yapıdaki faaliyetini sonlandıracak. 2001 'den bugüne uygulanan 600 cezadan karara bağlanmamış veya Resmi Ü®azete'de ilan edilmemiş olanlar affedilecek.

İMAR YETKİSİ EL DEÄžİşžTİRİYOR

İmar Kanunu'nda değişiklik öngören teklif, belediyelerin imar planı yetkilerinin Bayındırlık Bakanlığı'na geçmesini öngörüyor. Teklifin mera alanlarını yapılaşmaya açacağı öne sürülüyor


Meralar yapıya açılacak Belediyelerin imar planı yetkileri Bayındırlık Bakanlığı'na geçiyor. Meclis'e sunulan ve İmar Kanunu'nda değişiklik öngören teklif ile Bayındırlık Bakanlığı, gerekli görülen hallerde ve ilgili idarenin belediye meclisi tarafından bir ayda karara bağlanmaması halinde, uygunluk görüşü verdiği yatırımlara dair her tür ve ölçekteki plan değişikliğini yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye yetkili olacak. Teklifin mera alanlarını yapılaşmaya açacağı öne sürülüyor.

Gerekçe hız Düzenlemenin gerekçesi, 'Kıyı ve dolgu alanlarındaki yapıların planlarında DU konuda yetki ve tecrübe sahibi olan bakanlıkça tızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırılması ledeflenmiştir' şeklinde açıklandı. Danışmanlık hizmeti alacaklar Kamu kuruluşlarına, yaptıracağı yapılarda kendi nimar ve mühendisleri veya müşavirlik curuluşlarından danışmanlık hizmeti satın almak kaydıyla yapı kullanma izni verilecek.

Köyde plan aranmıyacak köy yerleşik alanlarında yapılacak okul, cami, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi küçük ölçekli kamu yapılarında imar planı şartı aranmayacak. Valilik tarafından oluşturulacak komisyon tarafından yer seçimi yapılacak ve ruhsata bağlanacak.

Köy kahvesi ve bakkal için izin
alınmayacak Belediye ve mücavir alanları dışında köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanların köy yerleşik alanları ile civarında ve mezralarda yaptıracak konut, hayvacılık veya tarımsal amaçlı yapılar, bakkal, manav, berber ve köy kahvesi gibi yapılar için inşaat ve iskan ruhsatı aranmayacak.

Sit alanında evi olana yeni hak Tarihi
yerler ve 2'nci ve 3'üncü derece sit alanlarında ev ve çeşitli mülkleri bulunanlar hem bölgenin dokusuna aykırılık içermeden yapılarını yenileyebilecek hem de ruhsat ve irtifak hakkı alabilecek. Belediye ve il özel idareleri, kat mülkiyeti ve kat irtifakını re'sen tapu siciline tescil ettirmeye yetkili olacak.

Meralar imara açılacak Turizm Teşvik Kanunu çerçevesinde turizm amaçlı kullanıma ayrılan alanlar, Hazine'ye tescil edilecek ve ilgili belediyelere tahsis edilecek. Belediyelere tahsis edilen alanlardan ot bedeli alınmayacak. Bu alanlar yapılaşma şartları içinde talep sahiplerine tahsis edilecek. Umumi yapılar hariç, inşa edilecek yapılar bodrum hariç iki katlı olacak ve 200 metrekareyi geçmeyecek. İmara açılacak bu mera alanları için valilik bünyesinde komisyon kurulacak.

Düzenleme bir hesaplaşma Yasa
teklifini değerlendiren Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Başkanı Mehmet Soğancı, 'Sadece kıyı belediyelerini değil, bütün belediyelerin kanunda sayılan hükümler çerçevesindeki imar yetkileri bakanlığa devrediliyor. Bakanlık belediyelere veya ilgili yönetimlere 'Bir ay içinde karar verdin verdin, vermedin bu işi ben hallederim' diyerek kararı alacak' dedi. CHP Milletvekili Tayfur Süner, bu düzenlemenin Ak Parti'nin kaybettiği kıyılarla hesaplaşması anlamına geldiğini söyledi.

İşžTE 10 YENİ DÜZENLEME

1' SİVİl temsil; Her ilde 'Yapı denetim komisyonları' kurulacak. Komisyonlarda kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra mesleki ve sivil toplum kuruluşları temsil edilecek.

2- Süreye göre ücret: Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek bedel, yapı maliyetinin yüzde 1'i ile yüzde 3'ü arasında tespit edilecek. Bedel, yapının özelliği, büyüklüğü, bulunduğu belgenin fiziki, ekonomik ve sosyal özellikleri dikkate alınarak belirlenecek. Yapım süresi iki yılı aşan yapılarda denetim ücreti yüzde 10 artırılacak.

3- Dört aşamalı Ceza: İdari para cezası, yeni iş almaktan men cezası, yapı denetimi izni belgesinin iptali ve yapı denetimi faaliyetine son verme cezası uygulanacak. Evrak tanziminde eksiklik, asgari hizmet bedelinin aşağısında bir bedel ödenmesi gibi durumlarda hizmet bedelinin yüzde 10'undan yüzde 30'una kadar para cezası verilecek.

4- Taşıyıcı kriteri: Yapı denetimi kuruluşuna bir yılda üç kez para cezası uygulamaların yapının taşıyıcı sistemini ve güvenliğini etkilemesi halinde, bir yıl yeni iş almaktan men cezası verilecek. Son üç yıl içinde men cezaları ise belge iptalini ve faaliyete son vermeyi beraberinde getirecek.

5- İşlere devam: Yeni iş almaktan men cezası alınması, yapı denetim kuruluşunun denetimindeki diğer işlerin devamına engel olmayacak. Ancak yapı denetim kuruluşuna yeni iş almaktan men cezası verilmesine esas olan yapının işinin devam edebilmesi için, yapı sahibinin bir başka yapı denetim kuruluşunu görevlendirmesi gerekecek.

6- Meslek belgeleri iptal: Yapı denetim kuruluşuna iki defa idari para cezası verilmesine sebep olduğu anlaşılan denetçi mimar ve mühendislerin belgeleri iptal edilecek. Bunlar, 5 yıl herhangi bir yapı denetim ve laboratuvar kuruluşunda görev alamayacak. Yapı denetim kuruluşunda görevliyken, laboratuvar kuruluşlarında da görev alan mimar ve mühendise 5 bip lira ceza verilecek.

7- Laboratuvara mercek: Yapıların teknik analizini yapacak laboratuvar kuruluşlarının personel, tesis, makine, teçhizat ve kalite kontrol sistemi ile imkanlarında olumsuz yönde değişiklik olduğu, deneylerin kriterlere uymaması ve yapının dayanıklılığını etkileyen eksiklikler belirlendiğinde, duruma göre 'uyarma cezası, idari para cezası, yeni iş almaktan men cezası ve izin belgesinin iptali' cezaları uygulanacak.

8- Örgütlerden ceza yolda: Yapı denetim kuruluşuna yeni iş almaktan men cezası veya faaliyetine son verme cezasına neden olan mimar, mühendis ve diğer personel, meslek odaları tarafından kendi mevzuatlarına göre cezaya çarptırılacak.

9-Sicil kalkıyor: Yapı denetim kuruluşları ve bu kuruluşların mimar ve mühendislerinin yapı denetimine ait tutulan sicilleri, dokuz yıllık uygulamada objektif sonuçlar vermediği ve bürokrasiyi artırdığı için artık tutulmayacak. Yapı sertifikalarının verilmesi ise yönetmelikle düzenlenecek.

10- 600 ceza gözden geçirilecek: Bayındırlık Bakanlığı'nın 2001'den bugüne kadar verdiği 600 faaliyeti yasaklama ve durdurma cezalarından kesinleşmeyenler, yasal düzenleme yürürlüğe girdiğinde yeniden gözden geçirilecek. 'Geçici faaliyet durdurma' cezaları yeni düzenlemeye göre 'yeni iş almaktan men cezası'nı gerektirmiyorsa, idari para cezasına dönüştürülecek. Faaliyeti durdurma cezaları ise suçun niteliği 'yeni iş almaktan men cezası'nı gerektirmiyorsa, faaliyete son verme cezası bakımından tekerrüre essas alınmıyacak.
Posta


Geri Dön