28 / 03 / 2024

Yapı denetimi yaygınlaştırılıyor

Yapı denetimi yaygınlaştırılıyor

Yapı Denetimi Yasasının yürürlüğe girdiği 2001 yılında 19 ilde başlatılan "yapı denetimi"nin kapsamı genişletiliyor



Uygulama, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerini kapsayacak şekilde 59 ilde yaygınlaştırılacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı konuya ilişkin Kararname taslağını hazırladı. Taslağın kısa süre içinde Bakanlar Kuruluna sunulması bekleniyor. Yapı Denetimi Yasası uyarınca, uygulama kapsamındaki illerin sayısını azaltma ve genişletme yetkisi Bakanlar Kurulunda bulunuyor.

Yasa halen, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illerinde uygulanıyor. Öngörülen düzenlemeyle, 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde yer alan, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ardahan, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Isparta, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Osmaniye, Samsun, Şırnak, Siirt, Tokat, Tunceli, Uşak, Van ve Zonguldak'ın dahil edilmesi düşünülüyor.

Yasayla kamuya ait yapı ve tesisler ile yasada belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar hariç, söz konusu illerde inşa edilecek tüm yapıların yapı denetimine tabi olması zorunlu tutuluyor. Yapılar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığından aldığı izin belgesiyle çalışan, tüzel kişiliğe sahip yapı denetim kuruluşlarının denetimine tabi olacak.


Geri Dön