19 / 04 / 2024

Yapı Kredi 2.5 milyar TL'lik konut kredisi kullandırdı!

Yapı Kredi 2.5 milyar TL'lik konut kredisi kullandırdı!

YAPI Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, "2010 Eylül ayı itibarıyla 2.5 milyar TL tutarmda konut kredisi kullandırdık, yılsonunda bu rakamı 3.5 milyar TL'ye kadar çıkmayı hedefliyoruz" dedi



YAPI Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, "2010 Eylül ayı itibarıyla 2.5 milyar TL tutarmda konut kredisi kullandırdık, yılsonunda bu rakamı 3.5 milyar TL'ye kadar çıkmayı hedefliyoruz. 201 l'de ise konut kredisi alanında birçok projeyi hayata geçirerek vites yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

HACMİ YÜZDE 29 ARTTI

2010'un ilk dokuz ayında Yapı Kredi'nin portföy hacminin yüzde 29 arttığını belirten Erdem, "Böylece toplam pazardan daha hızlı büyüyerek 5 milyar TL portföy hacmine ulaştık. Konut kredileri pazar payımız 2008'de yüzde 8.50 iken 2009'da yüzde 8.97'ye, 2010'un ilk yarısı itibarıyla da yüzde 9.43'e yükseldi" diye devam etti. Erdem, konut kredileri portföyünün 2010 yılını yüzde 28 büyüme ile ve 55 milyar TL ' portföy büyüklüğüyle kapatacağını öngörerek, "2011 yılında ise konut kredisi pazarımn yine yüzde 28 oranında büyüyerek, 70 milyar TL seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.

YATIRIM İÇİN EV ALANLAR ARTTI

Pazarın büyümesindeki en önemli etkenlerin faiz oranlarındaki düşüş ile konut fiyatlarının geçmiş dönemdeki fiyatlarla aynı düzeylerde kalması olarak gördüğünü belirten İsmet Erdem, "Faizlerdeki düşüşlerin taksit tutarlarına da yansıması, kredi kullanmak için geliri yeterli olan tüketicilerin sayısını arttırdı. Tüm bunların yanında kredilerin geçmiş dönemlere oranla erişilebilir hale gelmesi de tüketicilerin ev almak için harekete geçmesini sağladı.

İlk defa ev sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra alternatif yatırım aracı olarak konut kredisi ile ev alımına yönelen yatırımcıların sayısının arttığını gözlemliyoruz" diye devam etti.

FAİZ DÜŞÜŞÜ İHTİMALİ AZALDI

İsmet Erdem, faiz oranlarının rekabetin de etkisi ile 2010'da aylık bazda yüzde 0.8, yıllık bazda ise yüzde 10 seviyelerinin altına indiğini kaydederek, şunları söyledi: "Yılın son aylarında ise konut kredisi faiz oranlarının mevcut seviyelerini koruyacağına inanıyoruz. Yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankası'nın "Çıkış Stratejisi" ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluşmuştu. Bu paralelde 2011'in Mart ve Nisan aylarında Merkez Bankası'ndan 50 ve 25 puanlık faiz artırımı bekliyoruz. Konut kredilerinde, özellikle son dönemde geldiği seviyelerin ardından faiz düşüşü ihtimalinin azaldı. Bankaların fonlama maliyetlerinde gelişmelere bağlı olarak eğilimin yavaş da olsa yukarı yönlü olacağını söyleyebiliriz."

WORLDPUAN KAZANDIRIYOR

Çınar Mortgage Paketi'ni anlatan Erdem: "Bu paket sayesinde, müşterilerimiz konut kredisi açılış ücretinde yüzde 15 indirim ve Yuvam Konut Sigortası'nda yüzde 10 indirim kazanıyor. Ayrıca hesap işletim ücreti ve kredi kartı yıllık üyelik ücretinde muafiyet, 40 TL'ye kadar Worldpuan kazanımı, ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti gibi bankacılık ve bankacılık dışı hizmetlerde birçok avantaja da sahip oluyorlar. Ayrıca Müşterilerimizin evlerim arkadaşları, akrabaları ya da eşleriyle ortak aldıkları ve konut kredisini de ortak ödeyebildikleri Ev Beraber Mortgage ile başka . bir bankadan daha önce kullandıkları konut kredisini uygun koşullarla bankamıza transfer edebildikleri Transfer Mortgage, en çok tercih edilen ürünlerimizin başında geliyor" diye devam etti.

Kredi kullanmak için doğru dönem

TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, "Bankamızın konut kredi büyüklüğü bakiye olarak 1 milyar TL'nin üzerinde. Konut kredilerinde mevcut pazar payı yüzde 2'nin üzerine çıktı, 2010 yılında yaklaşık 300 milyon TL krediye aracılık ettik. 2010 yılı sonuna kadar 400 milyon TL'nin üzerinde bir mortgage kredi kullanımına ulaşmayı hedefliyoruz. TEB olarak bugüne dek cazip faiz oranları ile mortgage kredilerine aracılık ettik ve konut kredileri bankamız bireysel kredi toplamının yüzde 47'sine ulaşü. Bundan sonra da aynı strateji ile yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Kişmir, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile birlikte kredi faiz oranlarının en düşük düzeye inmiş olduğunu hatırlatarak, "Yıl sonuna dek yatay seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Mevcut faiz oranları dikkate alındığında içinde bulunduğumuz dönem konut kredisi kullanmak adına doğru bir dönem. İnşaat firmalarının ardarda yaptığı ve lanse ettiği projeler de nitelikli konut talebi olan kitleyi hareketlendiriyor. İnşaat sektörünün canlanmakta olduğunun bir diğer göstergesi de yapı ruhsatı alman daire sayısının yılın ilk yansında son 3 yılın en yüksek düzeyinde olması. Konut kredi büyüklüğünün yıl sonunda 54 ila 55 milyar TL aralığında olacağını tahmin ediyoruz" diye devam etti.

ÖDEMELERE MOLA VERİYOLAR

Molalı Konut Kredisi ile müşterilerinin her yıl 2 aya kadar ödemelere ara verebildiklerini anlatan Kişmir, şöyle devam etti: "Taksit Ertelemeli Konut Kredisi üe müşterilerimiz geri ödemelere 6 ay sonra başlayabilirken, Anapara Ertelemeli Konut Kredisi ile de 36 aya kadar sadece faiz ödeme opsiyonunu kullanabiliyorlar. Dönem Ödemeli Konut Kredisi'nde ise müşterimiz kredi geri ödemelerini gelir akışına göre, 2 veya 3 aylık periyotlarda gerçekleştirebiliyor. Ara Ödemeli Konut Kredisi'nde müşterilerimiz ödeme planı hazırlarken, istedikleri aylarda ve istediği tutarda ara ödeme yapabiliyorlar, ödeme planı seçilen aylardaki ara ödemeler göz önüne alınarak diğer aylarda eşit taksit tutarı dağılacak şekilde oluşturuluyor."

Özel çözümlerle ön plana çıkıyor

ANADOLUBANK Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, karşılık oranlan ile ilgili mevzuat değişikhğinüı, maliyetlerin bir miktar daha artmasına neden olduğuna dikkat çekerek "Buna karşın bankalar, bu maliyet artışım mümkün olduğunca faiz oranlarına yansıtmama gayreti içinde. Konut kredisi pazar büyüklüğünün yıl sonunda 55 milyar TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz" diye devam etti.

Banka olarak konut kredilerindeki stratejilerinin müşteri özelinde çözümler içeren ürünler ile ön plana çıkmak olduğunu söyleyen Atakan, "Örneğin, bordrolu çalışanları düşünerek çıkardığımız "Bordroluya Kredi"de taksitleri, çalışanların vergi diliminin yıl sonuna doğru yükselişi ve net gelirin azalışım göz önünde bulundurarark, yıl sonuna doğru belli periyotlarda düşürüyoruz. "İlk Yıl Az Ödemeli Konut Kredisi" ile yeni bir ev alan bireyin, muhtemelen ilk yıl tadilat ve eşya alımı gibi gerekçelerle harcamalarının artacağı düşüncesiyle, ilk yıl taksitlerini minumum seviyede tutarak müşterilerimize rahatlık sağlıyoruz. Toplam bireysel kredilerimiz içinde konut kredileri ve konut ipoteğine bağlı ürünlerimizin payı yaklaşık yüzde 80. Bu anlamda Anadolubank olarak bireysel kredi pazarında konut ağırlıklı uzmanlaştığımızı söyleyebiliriz" dedi.

FİYATLAR DURAĞAN SEYREDİYOR

Atakan, şöyle devam etti: "İnşaat sektörü yüzde 21.9 ile kriz sonrasında yeniden hızlı bir büyüme sürecine girdi. Yeni projelerin gördüğü ilgi ortada. Bu büyüme önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri de güçlendiriyor. Konut sektöründe ilk 9 ay içinde alman yapı ruhsatlarmdaki hızlı büyüme doğal olarak olumlu bir gösterge olarak algılanırken, konut kredileri de büyümesini hızlanarak sürdürüyor. Konut piyasasında oluşan yeni dengeler içinde fiyatlar ve kiralar ise şimdilik durağan bir seyir izliyor. Ekonomik büyümede yakalanan ivme ve Türkiye'nin artan cazibesi, yılın geri kalan dönemi için toparlanmanın süreceğine dair inancı kuvvetlendirirken, ekonomideki canlanma ve büyüme rakamları, inşaat ve gayrimenkul sektörüne karşılıklı birbirini besleyerek olumlu yönde sirayet edecektir."
Hürriyet

‘Çınar' ile farklı ihtiyaçlar için konut kredisi üretiliyor
Konut sahib i olmak isteyen müşterilerine geniş bir yelpazede mortgage ürünleri sun an Yapı Kredi Bankası, avantajlı ödeme seçenekleri içeren ve farklı ihtiyaçlara yönelik paketler ile müşterileri nin beklentilerin karşılamaya çalışıyor.
Mortgage kredilerinin kullanımı sırasında hızlı ve etkili çözümler geliştir diklerini ifade eden Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem , müşterine farklı ihtiyaçlara dönük kredi paketleri hazırladıklarını ifade etti. Bu seçeneklerden bir tanesi nin Çınar Mortgage Paketi olduğunu belirten Erdem, “Çınar Mortgage Paketi sayesinde, müşterilerimiz konut kredisi açılış ücretinde yüzde 15 indirim ve Yuvam Konut Sigortasında yüzde 10 indirim kazanıyor. Ayrıca hesap işletim ücreti ve kredi kartı yıllık üyelik ücretinde muafiyet, 40TL’ye kadar Worldpuan kazanımı, ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti gibi bankacılık ve bankacılık dışı hizmetlerde birçok avantaja da sahip oluyorlar ” diye konuştu.
Bunun yanı sıra müşterilerimizin kredi kullanımında karşılaşılan açılış komisyonu, sigortalar, ekspertiz ücreti gibi tüm masrafları da kredilendirebildiği anlatan Erdem, “Anahtar Teslim Mortgage; müşterilerimizin evlerini arkadaşları, akrabaları ya da eşleriyle ortak aldıkları ve konut kredisini de ortak ödeyebildikleri Ev Beraber Mortgage; başka bir bankadan daha önce kullandıkları konut kredisini uygun koşullarla bankamıza transfer edebildikleri Transfer Mortgage en çok tercih edilen ürünlerimizin başında geliyor ” şeklinde konuştu.
Milliyet Emlak Eki


Geri Dön