24 / 04 / 2024

Yapı Kredi Kültür Sanat'ın Beyoğlu binası yenilenme sürecine giriyor!

Yapı Kredi Kültür Sanat'ın Beyoğlu binası yenilenme sürecine giriyor!

1964'ten bu yana hiç aralıksız kültür sanata hizmet veren Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Beyoğlu'ndaki binası yenilenme sürecine giriyor. Birçok sergi ve etkinliği ev sahipliği yapan bina 19 Ağustos'ta boşaltılacak...




Geri dönüş 1,5 yıl sonra yani 2015 ortasında. Bu süreçte bina sadece yan duvarları kalacak şekilde yıkılıp yeniden yapılacak. Tadilat sonrasında İstiklal Caddesi'ni gayet iddialı bir bina bekliyor. Dış cephenin komple cam olacağı yapının neredeyse tüm katlan kültür sanat etkinliklerinden nasibini alacak. Binada; müze, galeri ve kütüphanenin yanı sıra çok amaçlı ve oldukça kullanışlı büyük bir etkinlik salonu olacak. Öyle ki bina sakinleri sadece son katta barınabilecek. Geçtiğimiz yıllarda yan binayı Hollandalı bir gruba kaptıran Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, binanın yenilenmesine epey önem veriyor.

 

Bankanın kurulduğu ilk yıllarda genel müdürlük yanı sıra teftiş ve hazine binası olarak hizmet veren yapı, 50 yıldır kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. 'Kenan Özbel koleksiyonundan Türk köylü çorapları' temalı ilk sergisini 1964'te ağırlayan bina. bu gayeyi hiç aralık vermeden sürdürdü. Bu, belki de ilk mola... Ama mola bile en sanatsal şekilde değerlendirilmeye çalışılıyor. 


Yenilenme sürecini bir fırsat olarak gören Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bu geçişi 8 ay sürecek transition/geçiş isimli bir projeyle taçlandırmaya karar verdi. Binanın inşaatı sırasında devam edecek projede, yerli ve yabancı birçok sanatçının canlı performanslan ve performans gösterimleri olacak. Bir sergi ve kitapla sona erecek projenin ilk etkinliği önceki akşam gerçekleşti. Sanatçı Ali Cherri, "O Zaman Bana Bir Beden Ver" isimli canlı performansını Yapı Kredi Kültür Merkezi'nin inşaat halindeki üçüncü katında sergiledi. 23 Ağustosa kadar Bjom Melhus, Victor Alimpiev, Lida Abdul ve Harold Offeh'in hazırladığı performans gösterimleriyle devam edecek proje 15 Mart 2014'te sona erecek. 


Projede yer alacak diğer sanatçılar arasında; Ana Prvacki, Anahita Razrni, Anna Konik, Fatma Bucak, Guido van der Werve, Güneş Terkol, Jesper Just ve Maria Jose Arjona gibi isimler var. Sanatçı Fatma Bucak ve küratör Başak Şenova'nın bir yıllık işbirliği ve araştırması sonucu ortaya çıkan proje ve detaylı program için: www.transitionprojectistanbul.com 



Radikal




Geri Dön