28 / 03 / 2024

Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?

Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ruhsat bilgilerinin yer aldığı rapora iskan raporu deniyor. Peki, yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?



Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa ne olur?

Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini,inşaat bitirim tarihini,tapu kaydını,adresini,bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren Yapı Denetim Kuruluşu yetkilisinin ve proje müellifi mimarın imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye yapı kullanım izni belgesi deniyor.


Yapı tamamlandığında tamamının veya kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığında bu kısımlarının kullanılabilmesi için, yapı ruhsatını veren ilgili idareden izin alınması zorunlu tutuluyor. Yapı kullanma izninin verildiği tarih, yapının tamamlandığı tarih oluyor.


Binalara iskan raporu alınması için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile ilgili Belediyeye başvurması gerekiyor. Bu hususta ki açıklamalara Planlı alanlar tip imar yönetmeliğinde yer veriliyor. İlgili kanun maddeleri aşağıda yer alıyor.



Yapı kullanma izni

Madde 64- (Değişik fıkra:RG-1/6/2013-28664) Yapı tamamlandığında tamamının veya kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığında bu kısımlarının kullanılabilmesi için, yapı ruhsatını veren ilgili idareden izin alınması zorunludur. 


Bu iznin alınması için ilgili idareye yapılan başvuru dilekçesi ekinde, fenni mesullerin veya yapı denetim kuruluşlarının yapının projelerine, fen ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını, mevzuata uygun olarak piyasaya arz edilmiş ve bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen mevzuatın gereklerini sağlayan malzeme kullanılıp kullanılmadığını belirten raporları, yetki belgesine haiz mimar, mühendis veya kuruluşlarca tanzim edilen enerji kimlik belgesi ile yapıya ilişkin fotoğrafları yer alır. Enerji kimlik belgesi, yapı kullanma izin belgesi ile birlikte onaylanarak yapı sahibine verilir. 


Yapı kullanım izin belgesi alınmaması..

Yapı kullanım izin belgesi alınmazsa İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlıyor buda daha fazla faturanın gelmesine sebe oluyor. Yeni binalarda yapı kullanım izni yoksa elektriği yüksek tarifeden ödüyor. Ayrıca, iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 



İskan raporu alma süresi!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön