25 / 04 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?

Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?

Yapı kullanma izin belgesi; binanın ruhsat ve eklerine uygunluğunu, kullanılmasında fen ve sağlık bakımından herhangi bir sakınca olmadığını gösteren belgeye deniyor. Peki, yapı kullanım izni belgesi ne zaman alınır?



Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?


İnşaatı tamamlanan yapıların, bina ile ilgili tüm teknik işlemler tamamlandıktan sonra, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğunu, kullanılmasında fen ve sağlık bakımından herhangi bir sakınca olmadığını, içeriğinde ; ruhsat bilgilerini, inşaat bitim tarihini, sınıflarını gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü - Yapı Kullanma İzni Amirliğince düzenlenen belgeye yapı kullanım izni belgesi deniyor. 


Yapı tamamen bittiği taktirde tamamının, veya kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı taktirde bu kısımların kullanılabilmesi için ilgilinin müracaatı üzerine inşaat ilgil belediye tarafından kontrol ediliyor. 


Yapı kullanma İzni almak için binalardaki bağımsız bölüm sahiplerinin veya vekalet verdikleri kişilerin dilekçe,tapu fotokopisi ve gerekli belgelerle Belediyeye başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu alan yapı kullanma izni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ediyor. Binada herhangi bir aykırılık  yoksa gerekli emniyet tedbirleri alınmışsa yapının fenni sorumlusu veya Yapı Denetim kuruluşunun uygunluk raporları alındıktan sonra Yapı Kullanma İzni düzenleniyor. Bütün bu işlemlerin ne zaman yapılması gerekiyor. Peki, yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?


Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?

Yapı kullanım izni belgsinin alınabilmesi için ilk olarak ruhsatlı olarak inşaa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapının ruhsatı alındıktan sonra 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanmış olması gerekiyor ve inşaatının 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Tüm bu hususlar yerine getirildikten sonra Belediyeye başvuruda bulunularak yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. 



Yapı kullanım izin belgesini kim alır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön