25 / 04 / 2024

Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

Yapı kullanma izni, inşaat çalışmaları tamamlanan yapılar için alınması gereken izin olarak tanımlanıyor. Bu izin yapının projesine uygun olduğunu gösteriyor. Peki, yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?



Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

Kat mülkiyeti kanunu gereğince tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından bağımsız mülkiyet hakları kurulabiliyor. Ancak, inşaatı tamamlanmamış bir yapıda kat mülkiyeti kurulamıyor.


Kat mülkiyeti kurulabilmesi için yalnız inşaat çalışmaları tamamlanması yetmiyor. Binaya "yapı kullanma izni" de alınması gerekiyor.


Yapı kullanma izni, inşaat çalışmaları tamamlanan yapılar için alınması gereken izin olarak tanımlanıyor. 


Söz konusu izin için inşaat çalışmaları sona eren bir yapıda oturumun sağlanabilmesi için, yapının tasdikli projesine uygun inşa edilip, edilmediği belediye tarafından denetleniyor. 


Yapının tasdikli projesine uygun bir şekilde tamamlanması halinde yapı kullanma izni veriliyor. Ancak tasdikli projeye veya bölgenin imar planına uygun inşa edilmemesi halinde yapı kullanma izni verilmiyor. Peki, yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?


Yapı kullanma izni olmayan ev almanın sakıncaları..

Yapı kullanma izni olmayan yapılar resmi olarak inşaat halinde gözükmesi nedeni ile yapılan satışta evin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Söz konusu satışta alıcıya verilen tapu, arsa tapusu olup; bu evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. 


Yapı kullanma izin belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor.


Yapı kullanma izni istemi içeren dilekçe!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön