29 / 03 / 2024

Yapı malzemeleri ihracatında yeni strateji geliştirildi!

Yapı malzemeleri ihracatında yeni strateji geliştirildi!

Türkiye’nin yapı malzemeleri ihracatının arttırılması için geleneksel alım heyetlerinin davet edilmesi yerine yeni bir strateji geliştirilerek “mercek harekatına” başlanıldı. İlk uygulaması İstanbul’da Turkey Build 38. Yapı Fuarı'nda gerçekleşti.



Ekonomi Bakanlığı desteği ile İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi tarafından uygulamaya konulan stratejiyle Venezuela, Katar, Özbekistan, Cezayir, Güney Afrika, Kanada ve Kenya’dan 11 kişilik heyet fuara davet edildi. 


Balkanlar, Rusya ve BDT ülkeleriyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan bölgedeki en büyük fuarında 1250 firmanın yapı, inşaat malzemeleri ve teknolojilerine ait ürünleri, teçhizatları sergilendi. Gelen heyet fuara hayran kaldı. Üreticilerle birebir iş görüşmesi yapan konuklar iş bağlantıları da gerçekleştirdiler.


YENİ BİR STRATEJİ BELİRLENDİ 


Türkiye’nin yapı malzemeleri ihracatını arttırmak için çalıştıklarını ifade eden İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, gelen heyetin fuara hayran kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Türk Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi olarak alışagelmişin dışında bir strateji ile hareket edelim istedik. Kendi ülkelerinde sektörlerinde karar alıcılar ve sektörü etkileyecek temsilcileri ülkemize davet ettik. İhracatta mercek harekatı, dediğimiz bu stratejiyle kendi ülkelerinde önemli işlere imza atan ve kamuoyunu da bu konuda yönlendiren insanları fuar zamanı davet ettik. Bütün bir hafta boyunca bütün fuarı gezerek Türk firmaları ile tanışarak üretimlerini yerlerinde gördüler. Şaşkınlıklarını gizleyemediler. Çünkü böylesine kaliteli ve bol çeşitli bir yapı malzemelerini beklemiyorlarmış. Dış cephe kaplamasından, armatürlere kadar on binlerce çeşit malzemeyi ve ürünü görünce fuara davet edildikleri için teşekkür ettiler”


Serdar Urfalılar yapı malzemeleri ihracı için hedefledikleri Afrika ülkelerine, Kanada’ya ve Latin Amerika ülkelerine ziyaretler yaptıklarını da kaydederek “Gittiğimiz ülkelerde sektörün ilgili dernekleri, kurum ve kuruluşları ile bir araya geliyoruz. Bu temaslardan sonra VIP heyetleri ülkemize davet ediyoruz. 2023 yılında 100 milyar dolar yapı malzemeleri ihracatı hedefliyoruz. İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi’nin Rusya, Kenya, Çin, Cezayir, Kanada ve Irak’ta fuarlara katıldık. Güney Afrika, Meksika, Mısır, Fransa, Kanada ve Irak’taki fuarlara da katılacağız” dedi.


İMMİB Yapı Malzemeleri Sektör Komitesi Başkanı Serdar Urfalılar, Türkiye’nin 60 bin ihracatçı firmasının 26 bininin İMMİB çatısa altında olduğunu hatırlattı. Urfalılar, 22 milyar dolarlık yapı malzemeleri ihracatının yüzde 65’inin İMMİB çatısı altında gerçekleştirildiğini söyledi.


Hürriyet


Geri Dön