29 / 03 / 2024

Yapı Müteahhitliği Sistemi'nden 120 bin kişi etkilenecek!

Yapı Müteahhitliği Sistemi'nden 120 bin kişi etkilenecek!

İnşaatlarda kaliteyi artırmayı ve olası bir afet durumunda can kaybını sıfıra indirmeyi amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren müteahhitlere "Yetki Belgesi Numarası" almaları zorunluluğu getirdi



Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Türkiyede yapı müteahhitliği hizmeti verebilmek için gereken asgari şartları belirlendiği ve bu kapsamda daha önce hazırlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik"in 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacağı vurgulandı.

Yönetmelik kapsamında Yapı Müteahhitliği Bilişim Sisteminin oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, "Yapı ruhsatına tabi inşaat yapan inşaat ve tesisat müteahhitlerinin kayıt altına alınacağı ve İmar Kanunu kapsamında kusurlu işlem yapan müteahhitlerin ülke çapında faaliyetlerinin durdurulabileceği Müteahhitlik Bilgi Sistemi yılbaşında devreye giriyor" denildi.

Uygulamada aksaklığa ve yığılmalara engel olmak amacıyla Bakanlıkça kayıtlarına ulaşılabilen yaklaşık 120 bin müteahhide "Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası" oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gerçek kişiler T.C. kimlik numaraları, tüzel kişiler vergi numaraları ile http://yambis.cevresehircilik.gov.tr   adresinden Vatandaş Girişi linkinden yetki belgesi numaraları olup olmadığını sorgulayabiliyor. Yetki belgesi numarası olmayan gerçek kişilerin oda kayıt belgeleri, tüzel kişilerin ise oda kayıt belgeleri ile birlikte kuruluş ve yönetim organlarını gösterir ticaret sicil gazeteleri ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Başvurular, http://yambis.cevresehircilik.gov.tr adresinde yer alan Vatandaş Girişi linkinden elektronik ortamda yapılabiliyor. Elektronik başvurularda istenilen belgelerin daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine ulaştırılmaları gerekiyor.

Vatandaşlar ise; aynı sistem üzerinden vatandaş girişi yaparak yetki belgesi iptal edilen müteahhitlerin listesini görebildiği gibi, iş yaptırmayı düşündüğü müteahhidin T.C. Kimlik Numarası, Vergi Numarası ve Yetki Belgesi Numarasından biriyle o müteahhidin durumunu sorgulayabilecek. Yapı Ruhsatı düzenlemeye yetkili idareler ise kendilerine yapı ruhsatı almak üzere başvuran yapı müteahhitlerini, T.C. kimlik numarası veya vergi numaraları ile sorgulayabilecek. Sorgulama Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi (YAMBİS) veri tabanı üzerinden yapılacak. Sorgulanan yetki belgesi numarasının aktif olması halinde yapı ruhsatın ilgili hanesine aktaracak ve ruhsat düzenlenmesini sağlayacak."
AA


Geri Dön