24 / 04 / 2024

Yapı oturma izni nedir?

Yapı oturma izni nedir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten ve oturuma hazır hale getirdikten sonra, oturumun yasal olarak başlanabilmesi için öncelikle oturma izninin alınması gerekiyor. Peki, yapı oturma izni nedir? Nasıl alınır?



Yapı oturma izni nedir?

Bir yapının inşaat çalışmaları bittikten ve oturuma hazır hale getirdikten sonra, oturumun yasal olarak başlanabilmesi için öncelikle oturma izninin alınması gerekiyor.


Aksi halde yapı resmi olarak inşaatı bitmemiş olarak gözüktüğü için, bağımsız bölüm sahipleri mesken ve işyeri için bazı aboneliklerden mahrum kababiliyor.


Yapı oturma iznini alma sorumluluğu müteahhitte oluyor. Yapı müteahhitinin inşaatı bitirdiğini belediyeye bildirmesi gerekiyor.


Yapı oturma izni, yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. 


Gerekli belgelerin temini ve iskan harcının ödenmesi durumunda belediye, yapının ruhsatlı projesine uygun olması durumunda iskan iznini düzenliyor. 


Yapı oturma izni için gerekli belgeler:

- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa


İnşaat ruhsatı başvurusu nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön