19 / 04 / 2024

Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı nasıl alınır?: Yapı ruhsatı almak için, dilekçe, taahhütname, tapu senedi, vekaletname, mimari proje, statik proje, elektrik, mekan tesisat projeleri, çevre ve peyzaj projeleri gibi belgeler isteniyor...




Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izindir. 


3194 sayılı İmar Kanunu kapsamına giren bütün yapılar için  yapı ruhsatı alınması zorunlu oluyor. İnşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemine dahi ruhsat alınmadan başlanamıyor.


Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı izni alınmadan önce, yapı sahibi veya vekillerince bağlı bulunulan Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine ve ilgili belediyelere başvurularak (aplikasyon tutanağı), (röperli kroki, röperli kroki yoksa ebatlı kroki) veya imar durumunu gösterir çapın ve yol kotu tutanağı ile parselin (kanal kotu tutanağı) ± 0.00 kotuna göre pis su kanal bağlantısının hangi nokta ve kotlarda yapılabileceğini gösteren bir belgenin alınması gereklidir.


Ayrıca ilgili idarece imar planı yapımına veri teşkil eden jeolojik veya jeoteknik etüt raporunun parselin bulunduğu alanı da kapsayan bölümü parsel sahibine verilir. İlgili mühendislerce bu bilgilere göre parsele ilişkin zemin etüt raporu hazırlanır.


Yapı sahibi ve kanuni vekillerince; bu belgelere göre, yürürlükteki kanun plan, yönetmelik, Türk Standartları, çevre şartları, fen, sanat ve sağlık kuralları ve bütün mevzuat hükümlerine uygun olmak suretiyle projeleri hazırlattırılır.


Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı almak için belediyelere veya valiliklere verilecek belgeler aşağıdaki gibidir:

*   Dilekçe

*   Taahhütname

*   Tapu Senedi

*   Vekaletname ve muvaffakatnameler (Gerektiğinde)

*   Mimari proje

*   Statik proje

*   Elektrik, mekanik tesisat projeleri 

*   Çevre ve peyzaj projeleri

*   Yol ve alt yapı katılım payı ödendi belgeleri

*   Teknik kontrol için istenecek diğer belgeler (Gerektiğinde)



Yapı ruhsatı yenileme dilekçesi!
Temel vizesi nedir?
Yapı ruhsatları ve kullanım izinlerinde artış yaşandı!
Yapı ruhsatı nedir?




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön