28 / 03 / 2024

Yapı ruhsatı nasıl verilir?

Yapı ruhsatı nasıl verilir?

Yapı ruhsatı, yapı inşaatları için alınması zorunlu olan izin oluyor. İmar Kanunu gereğince bütün yapılar için istisna dışında belediye veya valiliklerden bu izin alınıyor. Peki, yapı ruhsatı nasıl verilir?



Yapı ruhsatı nasıl verilir?

Yapı ruhsatı, yapı inşaatları için alınması zorunlu olan izin oluyor. İmar Kanunu gereğince bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden bu izin alınıyor.


Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik (....) (1) bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge), mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gerekli oluyor.


Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. 


Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır. Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz. Peki, yapı ruhsatı nasıl verilir?


Yapı ruhsatı verme şartları:

Eksik veya yanlış olduğu takdirde; müracaat tarihinden itibaren onbeş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildiriliyor. 


Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç onbeş gün içinde yapı ruhsatiyesi veriliyor.



Yapı ruhsatı almak için ne gerekir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön