25 / 04 / 2024

Yapı ruhsatını kim verir?

Yapı ruhsatını kim verir?

İmar Kanunu kapsamında belirtilen ruhsat gerekmeyen binalar hariç, tüm binaların inşaat çalışmaları için ruhsatın alınması gerekiyor. Peki, yapı ruhsatı nereden alınır? Yapı ruhsatını kim verir?



Yapı ruhsatını kim verir?

Yapı ruhsatı, bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanacak bina için alınan izin olakrak karşımıza çıkıyor. İmar Kanunu kapsamında belirtilen ruhsat gerekmeyen binalar hariç, tüm binaların inşaat çalışmaları için ruhsatın alınması gerekiyor. 


Ayrıca, ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınması halinde mümkün olabiliyor.


Yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde inşaatın başlaması ve 5 yıl içinde de bitirilmiş olması gerekiyor.


Aksi halde kanunen inşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendiriliyor. 


Ruhsat süresi içinde yapılan başvurularda ilgili idarelerin ruhsatı yeniledikleri tarihe bakılmaksızın ruhsat, ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümleri kapsamında beş yıl uzatılarak yenileniyor. 


Peki, yapı ruhsatı nereden alınır? Yapı ruhsatını kim verir?

İnşaat ruhsatı; Belediye sınırları içinde kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için Belediye  İmar Kanunu, İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenleniyor.



İnşaat ruhsatı gerekmeyen yapılar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön