19 / 04 / 2024

Yapı sektörü kalite anlayışıyla ele alınmalı!

Yapı sektörü kalite anlayışıyla ele alınmalı!

Büyük Birlik Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Deva Niğdelioğlu, yapı denetim firmalarından meslek odalarına kadar eleştirilerini ve önerilerini sıralayan Niğdelioğlu, "Yapı sektörü bütünüyle; 'kalite anlayışına' oturtulmalıdır" dedi.



Büyük Birlik Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Deva Niğdelioğlu, Türkiye'nin deprem gerçeğine atıfta bulunarak, önerilerini sıraladı. Yapı denetim firmalarından meslek odalarına kadar eleştirilerini ve önerilerini sıralayan Niğdelioğlu, "Yapı sektörü bütünüyle; 'kalite anlayışına' oturtulmalıdır" dedi. 


Büyük Birlik Partisi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Mimar olan Süleyman Deva Niğdelioğlu, 17 Ağustos 1999 Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle 9 maddelik bir basın bildirisi yayınladı. 

Niğdelioğlu, "Deprem gerçeğimiz; mimarlık sanatımız, yapı sektörümüz, etkin yapı denetimi ile bütüncül olarak ve tam bir ciddiyet ile yeniden ele alınmalıdır" dedi. 


EGO VE RANT ELEŞTİRİSİ 


Kentsel dönüşüm benzeri uygulamaları, 'tüketim, israf ve rant ekonomisi' olarak nitelendiren Niğdelioğlu, "Adil sosyal gelir paylaşımını esas alan 'teknolojik üretim ekonomisine' geçilmesi şarttır. Şehir imar planlarımız; 'ego ve rant oyuncağı' olmaktan kurtarılmalı, 'uzman şehir plancıları ve uzman mimarların' ortak sorumlulukları altında ve diğer yardımcı meslek mensuplarının da; proje, hesap, görüş ve teknik katkıları ile olabildiğince 'esnek ve demokratik' bir şekilde hazırlanarak, 'tavizsiz bir ciddiyet' içerisinde kararlılıkla uygulanması sağlanmalıdır" dedi. 


MESLEKİ RİSK SİGORTASI 


Arsa-arazi spekülasyonunun önlenmesi gerektiğine işaret eden Niğdelioğlu, "Altyapısı tamamlanmamış arsalara; Yapı Ruhsatı', 'Yapı Kullanma İzin Belgesi' almamış yapılara; 'tapu satış ve kira' izni verilmemeli ve 'deprem sigortası' yerine de, 'mesleki risk sigortası' sistemine geçilmelidir" önerisinde bulundu. 


ÜNİVERSİTELER VE MESLEK ODALARI 


Üniversiteler ve fakültelerde öğrenci kapasitelerinin göz önüne alınmasını tavsiye eden Niğdelioğlu, "Eğitim kalitesi ve ülke ihtiyacı gözetilerek, bilimsel gereklere göre yeniden düzenlenmelidir" dedi. 

Meslek odalarına yönelik de tavsiyelerini sıralayan Niğdelioğlu, "Meslek odalarımızın 'meslek siyaseti' hedefiyle faaliyet gösteren, 'nitelikli mesleki sivil kamu hizmeti' sunabilen, birer 'kamu kurumu niteliğinde mesleki sivil toplum kuruluşları' olarak faaliyet sürdürmeleri sağlanmalıdır" dedi. 

MİMARİ PROJELER Mimari yapı projelerinin mimar ve mühendislerin mesleki 'altın bileziği' ve aynı zamanda da; temel 'geçim kaynağı' olduğuna işaret Niğdelioğlu, "Mimari tasarım ve yapı projeleri; doğası gereği, kesinlikle mimardan başlatılmalıdır" dedi. 


MESLEKİ EĞİTİM ÖNERİSİ 


"Yapı sektörü bütünüyle; 'kalite anlayışına' oturtulmalıdır" diyen Niğdelioğlu, "Ciddi 'mesleki eğitim kursları' ile sertifikalı, kalifiye çırak, kalfa ve ustalar yetiştirilmelidir. 

Yapı müteahhitliği, yap-sat ve gayrimenkul firmaları bünyesinde; ya ortak olarak ya da sosyal güvenceleri sağlanmış ve ücretleri; ilgili banka hesaplarına otomatik yatırılma zorunluluğu sağlanmış olan, ücretli mimar ve/veya mühendis çalıştırılması zorunluluğu getirilmelidir" önerisinde bulundu. 


AHLAKA UYGUN DENETİM 


Yapı denetimlerinin; denetim ahlâkına uygun şekilde yapılması gerektiğini belirten Niğdelioğlu, "Yapı Denetim Firmasının; yapısı denetlenecek 'yapı işvereni' tarafından tayin edilmesine; denetim ahlâkını tanımadan imkân tanıyan ve daha başında 'kirli pazarlıkların' ve 'merpen altı proje' işlerinin önünü açan 'mevzuatı saçmalığa' bir an önce son verilmelidir" eleştirisini getirdi. 



PAZARLIK YAPILMASIN


 Denetleyen firmanın; denetlenen yapı sahibi ile 'pazarlık yapmasına' imkân verilmemesi gerektğine de işaret eden Niğdelioğlu, "Denetim ahlâkına ve tekniğine uygun bir yapı denetim sistem getirilmelidir. 

Yapı denetim sistemimizin; etkili denetimin doğasına uygun bir şekilde; imalât mahallinde, anında ve etkili denetimine imkân sağlayacak olan; 'şantiye şefliği' teşkilatı omurgasına oturtulmasını öneriyorum" dedi. 


Akşam Haberleri Gazetesi



Geri Dön