28 / 03 / 2024

Yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili nasıl yapılır?

Yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili nasıl yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, yapıda proje tadili yapılabiliyor. Peki, yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili nasıl yapılır?



Yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili nasıl yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 42 gereğince, engellilerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. 


Toplantının bu süre içerisinde yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. 


İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile engellinin kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.


Bu işlerin giderleri, yeniliklerden faydalananlar tarafından, faydalanma oranına göre, ödeniyor. Peki, yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili nasıl yapılır?



Yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadilinin nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler bir yönetmelik ile açıklanıyor.


Yönetmelik gereğince, proje değişikliği için başvuru yeri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yapının bulunduğu yerin belediyesi, dışında ise il özel idaresi müdürlüğü oluyor.


Başvuru, kat maliki veya vekili tarafından yapılır. Vekaletname ile kat maliki adına işlem yapılabilir.


Başvuru dilekçesine proje değişikliği istenen yere ilişkin onaylı mimari proje, özürlünün talebinin reddedildiğine ilişkin kararın bir örneği ve 18/3/1998 tarihli ve 23290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe göre alınmış sağlık kurulu raporu eklenir.


Yapılarda özürlülerin kullanımına yönelik proje tadili yönetmeliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön