28 / 03 / 2024

Yargıtay'dan kiracılara aidat müjdesi!

Yargıtay'dan kiracılara aidat müjdesi!

Antalya’da aidatını ödemediği için apartmandan çıkarılan kiracı yargıya başvurdu. Yargıtay, kiracının elektrik, su ve apartman aidatı gibi borçlar nedeniyle tahliye edilemeyeceğine karar verdi.



Antalya’da aidatını ödemediği için apartmandan çıkarılan kiracı yargıya başvurdu. Yargıtay, kiracının elektrik, su ve apartman aidatı gibi borçlar nedeniyle tahliye edilemeyeceğine karar verdi. Antalya’da kirada oturan bir vatandaş, apartman aidatlarını, elektrik ve su gibi faturaları ödemedi. Kiracısını uyaran ev sahibi sonuç alamadı. Bunun üzerine ev sahibi kiracısı aleyhine dava açtı. Aidatları ödemediğini gerekçe göstererek evden tahliye edilmesini istedi. Yerel mahkeme mal sahibini haklı buldu ve kiracının tahliyesine karar verdi.


ASIL BORCU KİRAYI ÖDEMEKTİR


Kiracının itirazı üzerine dosya Yargıtay’a gitti. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozarak kiracıları sevindirdi. Kiracının kira bedelini ödememesi nedeniyle evden çıkarılabileceğini, aidatları ödememesinin tahliye sebebi olamayacağına hükmetti. Kararda, “Kiracı, kira sözleşmesinde yakıt gideri, bekçi parası, kapıcı parası, temizlik parası, su parası, elektrik parası, çöp parası, yönetim gideri, telefon ücreti gibi yan giderleri ödemeyi üstlenmiş olsa dahi, söz konusu edimler asıl kira borcu olmayıp asıl kira borcunun eklentisi niteliğinde olduğundan anılan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi tahliyeye neden olmaz” denildi.


BORÇTAN KURTULMAZ


Bu durum ev sahiplerinin işini zorlaştıracak. Çünkü pek çok kiracı apartman aidatı ödemeden evi terk ediyor. Yargıtay'ın kararı kiracıların bu tür borçlarından kurtuldukları anlamına da gelmiyor. Kiracılar, borçlarını ödememeleri durumunda yasal takibe uğrayabilecek.


FATURA UYARISI


Uzmanlar, ev sahiplerinin kira sözleşmelerinde aidatlardan kiracıların sorumlu olduğunu belirtmesi gerektiğini, elektrik, su ve telefon gibi faturaların kiracının üzerine yapılmasının önemli olduğunu vurguluyor.



Mehmet Arslan-Bugün


Geri Dön