23 / 04 / 2024

Yarı müstakil ev ne demek?

Yarı müstakil ev ne demek?

Müstakil evler, etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere deniyor. Peki, yarı müstakil ev ne demek? Müstakil ev özellikleri nelerdir? İşte yönetmelik esasları..



Yarı müstakil ev ne demek?

Müstakil evler, etrafındaki evlere temas etmeyen ve genellikle kendine has bahçesi olan evlere deniyor. Yarı müstakil evler ise başka evler ile ortak bahçesi bulunan veya diğer yapılara bitişik olan müstakil evleri ifade ediyor.


Kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan evler olan müstakil evler aynı zamanda kullanış yönünden belli kişi veya kişiler için ayrılmış oluyor.


Plansız alanlar tip imar yönetmeliği gereğince her müstakil ev veya dairede, en az 1 oturma odası ile yatak odalarının doğrudan doğruya hariçten ışık ve hava alması şarttır. Diğer odalarla mutfaklar ışıklıktan, yıkanma yerleri ve helalar hava bacalarından faydalanabilirler. 


Işıklık ve hava bacaları ihtiyaç olan ilk kattan itibaren başlayabilir. Bu ölçüler temiz ölçüler olup, ışıklık içinde balkon ve baca gibi ışıklık alanını küçültücü imalat yapılamaz.


Her müstakil konutta en az;

1 oturma odası,

1 yatak odası veya nişi,

1 mutfak veya yemek pişirme yeri,

1 banyo veya yıkanma yeri,

1 hela, bulunuyor.


3 veya daha az odalı konutlarda yıkanma yeri ile hela aynı yerde olabiliyor.


Hol ve koridor genişlikleri (1.10) m.den az olamaz.

Yukarıda belirtilen bu piyesler ile koridor ölçüleri özürlülerin de kullanımını sağlayacak standartlara uygun olmalıdır.


Müstakil ev yapmak için kredi var mı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön