20 / 04 / 2024

Yarımburgaz Mağaraları tahrip ediliyor!

Yarımburgaz Mağaraları tahrip ediliyor!

İstanbul'un 800 bin yıllık tarihinin başladığı Yarımburgaz Mağaraları tahrip ediliyor. Halk arasında Altınşehir Mağaraları adıyla bilinen mağaralar, İstanbul'un en eski yerleşim yeri.  



İstanbul'un 800 bin yıllık tarihinin başladığı Yarımburgaz Mağaraları tahrip ediliyor. Halk arasında Altınşehir Mağaraları adıyla bilinen mağaralar, İstanbul'un en eski yerleşim yeri. İstanbul Üniversitesi bölgede arkeolojik çalışma yapmasına rağmen tarihî mekânda giriş-çıkışlar kontrol edilmiyor. Aksine üniversitenin mağara girişine yaptırdığı demir korumalıklar her seferinde sökülüyor ve mağara duvanna sürekli yeni delikler açılıyor. Yarımburgaz Mağaralan dev binaların, iş merkezlerinin, yoğun trafiğin ve kalabalığın kıyısında tahrip edilmiş olmasına ve tüm dogallıgıyla göze çarpıyor.

Birçok medeniyete beşiklik yapan İstanbul'da bu Yarımburgaz Magaraları'nı farklı kılan özellik bilim adamlarına göre 800 bin yıl öncesinde insanlık tarihinin burada başlamış olması.

Mağara ve çevresinin koruma altına alınması ve arkeopark, jeopark kurulması için yıllardır mücadele veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdogan bakımsızlığa terk edilen mağara için "Kültürel Tahribat Müzesi olarak sergileniyor!" diyor. Bilim insanların olarak mağaranın içler acısı haline üzül¬düklerini belirten Özdogan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin buraya .el atması gerektiğini söylüyor. Fakat İBB'nin burası hakkında daha farklı projeler ürettiğini ve bunlar uygulanırsa mağaranın tüm doğallığını kaybedeceğini söylüyor. Özdogan, "Büyükşehir, mağaraya yakın antma tesisi kurmayı, mağara üstünden de yol yapmayı planlıyor. Bu sebeple burası arkeopark olma özelliğini yitiriyor." diyor.

Mağaranın tavanlarındaki duman isleri, arkeolojik kaynaklarda var olduğu resmedilen mağara adamlarının çizdiği 'gemi resimlerine' siyah bir perde çekmiş. Yürürken yerde görülen çukurlardan mağarada yakın zamanlarda kazı çalışmaları yapıldığı anlaşılıyor. Define avcılarının en sık çalıştığı yerler arasında Yarımburgaz Mağaraları. Bunun yanında İstanbul Üniversitesi de arkeolojik kazı çalışmaları yapmış. Paleolitik tabakada gerçekleştirilen kazılarda mağara adamlarının kullanmış oldukları çakmaktaşı yonga, çekirdek, yumru gibi aletler ortaya çıkarılmış. Bunların bazı örnekleri, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin "Çağlar Boyu İstanbul" bölümü girişindeki vitrinlerde sergileniyor. Yarımburgaz'ın üst mağarası, Bizans döneminde keşişler tarafından kilise-manastır olarak kullanılmış. İstanbul'daki ilk kilise olarak biliniyor. Yarımburgaz Magaraları'ndan başlayarak Yerebatan Sarnıcı'na kadar ulaşan su şebekesi Osmanlı Sarayı'nın su ihtiyacını karşılamış.

Yarımburgaz Mağaraları, yönetmenlerin de doğal görünümünü keşfettiği yerlerden biri. Yapımcılar, filmin konusuna göre duvarlara sıva ve boya yapmış, hatta yapay su akmtılan için su pompalamış. Tüm tahribata rağmen ayakta kalmaya çalışan mağara duvarlannda yazılar, futbol takımlannın sembolleri işaretlenmiş şekilde görülüyor. Tüm bu zararlara rağmen Yanmburgaz Mağaralan, sahiplenilmeyi ve ziyaretçilerini bekliyor.
Zaman


Geri Dön