20 / 04 / 2024

Yasal mal rejimi nedir?

Yasal mal rejimi nedir?

Yasal mal rejimi nedir? ‘Evlilik sözleşmesi’ olarak ta bilinen ve çiftlerin evlenmeden önce imza attıkları sistem olan yasal mal rejimi hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Yasal mal rejimi nedir?


Evlenmeden önce veya sonra, mal varlığının yönetimi ve paylaşımı konusunda kanunda yazılı seçimlik mal rejimlerinden birini sözleşme yaparak seçmemiş olan eşlerin kanunen tabi olduğu sisteme yasal mal rejimi deniyor. Yani, evlenen bir adamın bekar olduğu dönem içerisinde almış olduğu konut hakkında evlendikten sonra eşi ile paylaşması, sözleşmeli ve sözleşmesiz hak talep etmelerinin hukuksal süreçte işleyeceği yol hakkında belirtilen bir madde olarak karşımıza çıkıyor



Yasal mal rejimindeki mal varlıkları nelerdir?



- Edinilmiş Mallar


Çalışmasının karşılığı olan maaş, ücret, sosyal güvenlik kuruluşlarının yaptığı her türlü ödemeler, çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminat, kişisel malların geliri (kira, faiz gelirleri gibi) ve edinilmiş malların yerine geçen değerler.



- Kişisel Mallar


Eşlerden birinin kişisel kullanımına yarayan eşya, evlenmeden önce sahip oldukları mallar, evlenmeden sonra miras veya bağış yoluyla geçen mallar, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler.



Yasal mal rejimi nasıl yapılır?



Evlenmeden önce, evlendikten sonra ve evlilik için başvuru esnasında mal rejimi sözleşmesi noter de yapılırken, evlilik başvurusu yapılırken mal rejim sözleşme talebi evlendirme memurluğunda yapılıyor.



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön