27 / 04 / 2024

Yasal yerleşim yeri nedir?

Yasal yerleşim yeri nedir?

Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yer olarak tanımlanıyor. Peki yasal yerleşim yeri nedir? İşte Türk Medeni Kanununda yer alan hükümler bu haberde...



Yasal yerleşim yeri nedir?

Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yer olarak tanımlanıyor. Türk Medeni Kanununda yer alan hükümlere göre bir kimsenin aynı zamanda birden çok yerleşim yeri olamıyor.


Ancak, bu kural ticarî ve sınaî kuruluşlar hakkında uygulanmıyor. Ticari ve sınai kuruluşların birden fazla yerleşim yeri olabiliyor.


Yerleşim yerinin değiştirilmesi ve oturma yeri

Bir yerleşim yerinin değiştirilmesi yenisinin edinilmesine bağlı oluyor.

Önceki yerleşim yeri belli olmayan veya yabancı ülkedeki yerleşim yerini bıraktığı hâlde Türkiye'de henüz bir yerleşim yeri edinmemiş olan kimsenin hâlen oturduğu yer, yerleşim yeri sayılıyor. Peki yasal yerleşim yeri nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yasal yerleşim yeri nin tanımlamasına ilişkin hükümler, Medeni Kanunun 21. maddesinde şu şekilde ifade ediliyor:


Yasal yerleşim yeri

MADDE 21.- Velâyet altında bulunan çocuğun yerleşim yeri, ana ve babasının; ana ve babanın ortak yerleşim yeri yoksa, çocuğun kendisine bırakıldığı ana veya babanın yerleşim yeridir. Diğer hâllerde çocuğun oturma yeri, onun yerleşim yeri sayılır.


Vesayet altındaki kişilerin yerleşim yeri, bağlı oldukları vesayet makamının bulunduğu yerdir.


4. Kurumlarda bulunma

MADDE 22.- Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma ya da eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmaz.



İkametgah nereden alınır?
İkametgah adresi ne demektir?




Geri Dön