23 / 04 / 2024

Yaşayan duvarlar hayata bağlayacak

Yaşayan duvarlar hayata bağlayacak

Toprak ve tekstilin bir araya geldiği özel istinat duvarı teknolojisini Türkiye'ye getiren Geoduvar'ın ortağı Şükrü Tırnaklı, betona göre yüzde 50 ucuz olan ürünün çevre dostu olduğunu söyledi.



Evinizin etrafında, otoyollarda, köprü ve viyadüklerde depreme dayanıklı ve bitkilerle çevrilmiş yeşil duvarlar görmek bir hayal gibi geliyor. Ancak Geoduvar firmasının ortağı Şükrü Tırnaklı, Amerikan karayollarının 30 yıl önce geliştirdiği teknoloji ile bunun mümkün olduğunu ifade ediyor. "Geotekstil" adı verilen özel malzemeyle donatılandırılmış toprakla istinat duvarları inşa ettiklerini belirten Tırnaklı, Türkiye'ye bu teknolojiyi ilk getiren firma olduklarını ve karayollarındaki uygulamaların ardından Ikea binası,  Kiptaş  konutları gibi ticari projelerin de teknolojiye ilgi gösterdiğini belirtti.

Küçükarmutlu yolu-Baltalimanı-TEM Otoyolu bağlantısının 23 metre yüksekliğindeki istinat duvarını şu anda bu yöntemle inşa ettiklerini anlatan Tırnaklı, yeni Ali Sami Yen Stadyumu inşaatı için de girişimde bulunacaklarını söyledi. Tırnaklı Sinpaş'ın şu anda dört projesini birden sürdürdükleri ifade etti. Geotekstil sistemlerinin betonarme istinat duvarlarına göre yüzde 50 daha ucuz olduğunu ve ayrıca hızlı uygulanabildiği için de ayrı bir maliyet avantajı sunduğuna dikkat çeken Tırnaklı, sistem hakkında şu bilgileri verdi: 
Yüzde 50 ucuz
"Toprağı sentetik ve dayanıklı tekstil malzemelerle donatılandırarak toprakarme (donatılmış toprak) istinat duvarları yapabiliyoruz. ABD'de köprü, viyadük ve otoyol çevrelerinde kullanıldıktan sonra Japonya'da depremselliği yüksek bölgelerde kullanıldı. Sistemin bir başka özelliği esnek olduğu için gelen deprem yükünün enerjisini mümkün olan en yüksek biçimde absorbe etmesidir."

Geosentetik malzemelerin Türkiye'de üretilmediğini ve yılda 3.5 milyon euroluk ithalat yaptıklarını söyleyen Tırnaklı, üretim konusunda istekli bir tekstilciyle stratejik ortaklık yapabileceklerini söyledi.
(Bugün)
 

Geri Dön