29 / 03 / 2024

Yassıada ve Sivriada'nın silüeti bozuldu mu?

Yassıada ve Sivriada'nın silüeti bozuldu mu?

İstanbul’un kuş göçü ve balık yumurtlama alanlarının merkezlerinden Yassıada ve Sivriada’da devam eden inşaatlar sonucu oluşan tahribat, meslek odalarının hazırladığı raporlarla gözler önüne serildi



İstanbul’un kuş göçü ve balık yumurtlama alanlarının merkezlerinden Yassıada ve Sivriada’da devam eden inşaatlar sonucu oluşan tahribat, meslek odalarının hazırladığı raporlarla gözler önüne serildi


Meslek odalarının hazırladığı rapora göre; turizm ve kongre adasına dönüşecek Yassıada ve Sivriada’daki çalışmalar nedeniyle Adalardaki doğal hayat öldü, mercanlar beton oldu, kıyı çizgileri değişti.


27 Mayıs 1960 askeri darbesinin ardından dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve bazı siyasilerin yargılandığı Yassıada ve Sivriada’nın geçtiğimiz yıl imara açılmasından sonra çalışmalar sürüyor. Geçtiğimiz günlerde havadan çekilen görüntülerde adada yükselen inşaat vinçleri göze çarparken silüetin tamamen değiştiği de görülüyor. TMMOB Şehir Plancıları, Çevre Mühendisleri ve Mimarlar Odası ile Adalar Savunması’nın Yassıada ve Sivriada’da süren inşaat çalışmalarına dair yayımladığı raporda da dikkat çekici tespitler var. 


‘Kalıntılar bilinmiyor’

Adaların tarihi, doğası, hukuksal süreci ve değişiminin incelendiği raporda, adalarda 1998 yılında yapılan çok kısa bir yüzey araştırması dışında ciddi bir araştırma yapılmadığı belirtilyor. Raporda şu ifadelere yer verildi: “Antik çağ veya Antik çağ öncesi kalıntıları bilinmiyor. 20. yüzyıla ait binaların önemli bir kısmı yıkıldı. Adanın tepesinde Bulwer’in 19. yüzyıl yapısı, yapının çevresine 20. yüzyılda eklenen birimler ve yer altı hücre planlı yapısı bir bütün oluşturduğundan eklentilerin yıkımı esnasında 19. yüzyıl yapısı ve Bizans dönemi hücreli yapı için de riskli durumlar ortaya çıktığı, Bulwer yapısının etrafında moloz yığınları oluştuğu belgelendi. Ayrıca, hücre planlı yapının eki havalandırma bacalarından birinin üst örtünün bir bölümüyle birlikte çöktüğü belgelendi. Hücreli yapının zemininde ise bir defineci kazısı çukuru tespit edildi.”


Silüeti bozuldu

İnşaat süreci sonucunda geçtiğimiz bir yılda adanın tüm doğal hayatının yok edildiği belirtilen raporda, “Adaların topoğrafyası ve silüeti bozuldu, kıyı kenar çizgileri tamamen değiştirildi. Çalışmalarla İstanbul’un kuş göçü ve balık yumurtlama alanlarının başlıca merkezlerinden olan Yassıada ve Sivriada’da doğal çevre yok ediliyor, Marmara talan ediliyor. İstanbul’un ıssız kalabilmiş nadir kuş göçü rotalarından ve tek balık yumurtlama-mercan alanını barındıran Sivriada ve Yassıada beton adalarına dönüştürülüyor” denildi. 


Projede ne var?


Hazırlanan plana göre Yassıada Turizm ve Kültürel Tesis Alanı’nda, otel, bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, dini tesis, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası, tekne yanaşma yeri bulunacak. Adaların geçtiğimiz aylarda yayınlanan dümdüz olmuş fotoğrafının ardından projeyi yürüten MESA Mesken Sanayii A.Ş., proje kapsamında sadece birkaç ağacın yeri değiştirildiğini açıklamıştı. Yetkililer, “Buna karşın proje kapsamında Yassıada’daki mevcut ağaç dokusuna, 120 adet yetişkin ağaç eklenecektir. Proje tamamlandığında, Yassıada’daki doğal doku, başta ağaçlar olmak üzere 3 katına çıkacaktır” açıklamasını yaptı. 


Milliyet


Geri Dön