24 / 04 / 2024

Yassıada'nın mimari kim?

Yassıada'nın mimari kim?

'Demokrasi müzesi olacak' vaadiyle imara açılan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada, AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaarslan'a emanet edildi. Yassıada, imara açıldıktan sonra ranta kurban edildi.



7 Mayıs darbesi sonrasında Adnan Menderes ile bazı bakanların hapis yatıp yargılandığı Yassıada, imara açıldıktan sonra ranta kurban edildi. Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 61'inci Hükümet Programı'nı TBMM'de okurken "Demokrasi müzesi yapacağız" dediği, Ahmet Davutoğlu'nun da törenle temel attiğı Yassıada'da yeşil tamamen yok edildi. Toprak tıraşlanıp dolgu yapıldı. Projenin mimarı ise halen AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Çiğdem Karaarslan... Ranta kurban edilen adaya otel, konferans salonu ve müze yapılıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaarslan'ın mimarlık ofisinin bu projesine büyük tepkiler var. Kültür eski Bakam Ertuğrul Günay, Yassıada'daki gelişme için, "Her şey ranta kurban ediliyor" diyerek isyan etti. Günay, şöyle dedi: 


ÜZGÜNÜM: Yassıada'nın son fotoğraflarım görünce büyük üzüntü duydum. Biz Yassıada'yı Deniz Kuvvetlerinden 2011 yılında aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tahsis gerçekleşmişti. İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkam ve genel müdürlerimle birlikte adaya gittim. 27 Mayıs'la ilgili olayların aynen canlandırılması, dokunun da o çerçevede korunması konusunda bir karar verdik. 


ROMA-OSMANLI YAPISI: Yapılan incelemelerde 27 Mayıs sırasında kullanılan binaların dışında, Doğu Roma ve Osmanlı yapılan olduğu da görülmüştü. Bunlar koruma altına alındı. Mahkeme düzeni, karşılama merkezi, görüşme alanları, tutukluların yattığı ve gezdiği alanlar aynen korunacaktı. Babasının-dedesi Mimar Karaarslan, Davutoğlu'nun anısını yaşamak çevreden sorumlu yardımcısı... gelenlerin bir gece kalacağı butik bir konaklama ünitesi olacaktı. Daha soma Başbakanlık devreye girdi. Projeyi, kendisinin yürüteceği gerekçesiyle aldı. Ayrıldığım dönemde (2012 sonları) sanırım TOBB'la anlaşma yapıldı. Bu anlaşma çerçevesinde ağaçların kesildiği, turistik bazı eklemelerin olduğu bir yapı ortaya çıktı. 


Yassıada'da ek inşaat alanları oluşturuldu!


Sözcü/ Zifiri Veli TOPRAK 


Geri Dön