29 / 03 / 2024

Yatay yapılaşma deprem hasarını en aza indiriyor!

Yatay yapılaşma deprem hasarını en aza indiriyor!

Yenibirlik Gazetesi köşe yazarı olan Yıldıray Gökkaya, bugünkü yazısında yatay yapılaşmanın depremdeki önemini anlattı. Gökkaya, yatay yapılaşmanın deprem hasarını en aza indirdiğini belirtiyor.



Öncelikle tüm ülkemize büyük geçmiş olsun.


Önce İstanbul'da yaşanan sel felaketi, ardından Bodrum'da turistleri korkutan, hepimizin yüreğini ağzına getiren 6.5 büyüklüğündeki depremi yaşadık. Tesellimiz can kaybı olmadan iki doğal afetin de geride kalmış olması. Ancak iki doğa olayı da birkaç noktayı yeniden gözler önüne serdi.


- Ne kadar hazır olduğu iddia edilse de İstanbul, büyük felaketler karşısında aciz kalıyor. Kalabalık nüfusu, her gün yükselen gökdelenleri, konut binalarıyla aynı hızda yapılamayan yol ve altyapısıyla İstanbul, sıkıntılı bir mega kenti. Bu nedenle şükürki Bodrumdaki deprem, İstanbul'da yaşanmadı. Ancak deprem bilimciler önümüzdeki yıllarda İstanbul'un benzer bir depreme hazır olması gerektiğini tekrar tekrar uyanyor. Bu açıdan Bodrum depremi, deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiği konusunda hepimiz için önemli bir ders ve uyarı.


Bodrum, yüksek yapılaşmanın olmadığı bir kent olduğu için bu büyüklükteki bir depreme rağmen büyük bir hasar oluşmadı. İşte bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın megakent için dikey değil yatay yapılaşma çağrısının bir kez daha ve ciddiyetle ele alınması gerekiyor.


"Binaları ve gayrimenkul projelerini tüm görkemiyle İnşa ediyoruz ama çevremizdeki yollar, kanalizasyon, yeşil alan konusuna ne derece hassas yaklaşıyoruz" diye müteahhitlerin, proje geliştiricilerin, imar plancılarının ve belediyelerin bir kez daha düşünmesi gerekiyor.


İstanbul'da şiddetli yağışın neden olduğu sel felaketi, ilk tahminlere göre 150-200 milyon TL sigortalı hasara neden olurken, sigortanın önemini bir kez daha hatırlattı. Bazı ilçelerde metrekarede 128 kg’a kadar yükselen, ortalama 65 kg yağışın düştüğü İstanbul’da binlerce araç, işyeri ve ev, sular altında kalırken, özellikle konut ve işyerlerinde düşük sigortalılık oranının önemli mağduriyetler yaratacağı belirtiliyor.



Yıldıray GÖKKAYA/Yeni Birlik


Geri Dön