20 / 04 / 2024

Yatırım için mi oturum için mi konut?

Yatırım için mi oturum için mi konut?

Konut yatırımı yaparken oturum için alınacak konutlarda aranacak kriterler ile yatırım yapılacak konutlarda aranacak kriterler birbirinden farklılık gösteriyor. Yatırım için alınacak konutta nelere, oturum için alınacak konutta nelere dikkat edilmeli?



Gayrimenkul yatırımı yaparken bilhassa da konut yatırımında birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Konutun yatırım için mi, oturum için mi alındığı yapılan seçime yansıyor. Konut seçerken çoğu zaman güzel ve lüks görünmesine özen gösteriliyor. Ancak güzelliğin, konforun yanı sıra dikkat edilmesi gereken birçok unsur da söz konusu. Bunları sizin için araştırdık...


Oturum için konut alacaklar şu kriterleri aramalı:

Oturum için ev alacaklar 15-20 yıllık projeksiyonu göz önüne almalı ve aile tipine uygun konuta karar vermeli, içinde kullanılan malzemelerin kalitesinin yanı sıra depreme dayanıklılığı da dikkat edilecek unsurlar arasında yer almalı.


Kalabalık ailelere sahip olanlar geniş evleri tercih etmeli. Ancak daha küçük aileler ise 2+1 ya da 1+1 konutları tercih edebilirler.


Çocuklu aileler için sosyal imkanları geniş konut projeleri tercih sebebi olmalı.


Çalışan insanlar için de iş yerine yakınlık, ulaşım projelerine yakın olması aranan kriterler arasında yerini alıyor.


Geniş bir salon ile geniş bir mutfağa sahip bir konut dört kişilik ve daha kalabalık aileler için tercih sebebi olmalı.


Çocuk sayısına uygun oda sayısı da oturum amaçlı alınan konutlarda öne çıkan bir diğer seçim unsuru.


Oturum amaçlı olarak alınacak konutta aile gelirine uygun aidat rakamlarının olmasına da dikkat edilmeli.


İyi yalıtım yapılmış konutlar enerji tasarrufu yapılmasını sağlayarak aile bütçesine katkı yapmalarıyla tercihte öncelikli olmalı.


Havası temiz, park ve bahçelerin yoğun olduğu semtler oturulacak konut alırken öne çıkan semtler oluyor.


Kuzeye cephesi bulunan evler daha zor ısınmaları nedeniyle tercih edilmemeli.


Evin güneş görmesi ve nem alıp almaması da konut seçerken aranacak kriterler arasında yer almalı.



Yatırım amaçlı alınacak konutta şu kriterler aranmalı:

Yatırım yapılacak konutun prim potansiyeli barındıran bir semtte yer almasına dikkat edilmeli. Konutun fiyatı ile kira bedelinin iyi araştırılıp kira çarpanı yüksek olan konut tercih edilmeli Merkezi konumda ulaşım ağlarına yakın projelerde yer alan konutlar yatırım için tercihte öncelikli oluyor. Kolay ulaşıma sahip konutlar kolay kiralanabilir olmaları nedeniyle yatırım yapılırken en çok tercih edilen konutlar arasında yerini alıyor. Amortisman gideri olarak adlandırılan altyapı harcamaları, çatı masrafları gibi genel giderlerin yüksek olmadığı mülk tercih edilmeli.


Yatırım yapmak isteyenlerin 1+1, 2+1 gibi küçük konutları tercih etmeliler. 1+1 daireler rahat kiralanabilmeleri ve rahat satılabilmeleri nedeniyle en iyi yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyorlar.


Konut yatırımı yaparken içinde kullanılan malzemelerin kalitesinin yanı sıra depreme dayanıklılığı konusunda da araştırma yapılıp depreme dayanıklı konutlar seçilmeli. Yüksek aidatlı konutlar kira gelirlerinin daha düşük olması nedeniyle yatırım konusunda pek tercih edilmemeli. Nem alan ve kolay ısınmayan konutların kiralanması zor olduğundan yatırım için tercih edilmemeli.



Remax Gayrimenkul Rehberi 


Geri Dön