19 / 04 / 2024

Yatırım için yazlık ev alınır mı?

Yatırım için yazlık ev alınır mı?

Vatan Gazetesi yazarlarından Ceren Kumbasar gazetedeki bugünkü yazısında yazlık evlerden bahsetti. Kumbasar;" ikinci ev olarak kullanacağınız mülkü bir yatırım olarak değil, olsa olsa iyi bir alışveriş olarak değerlendirmelisiniz." dedi..



Her yıl özellikle yaz aylarında karşılaştığım bu soru, turizm sektörü geliştikçe tatil süreleri bayramlarda dolayı uzadıkça daha çok karşıma çıkıyor. Sanırım toplumun neredeyse yüzde 99’unun aklında belirli bir yaştan sonra Ege’ ye taşınma ve hayatını orda geçirme hayali var. Bu hayal sadece alım iştahını kabartmakla kalmıyor, aynı zamanda akla Ege’ye ya da Akdeniz’e yatırım yapma fikrini de getiriyor. Peki yazlık evden yatırım olur mu? Bu soruyla beraber hem çok kişinin yatırım nedir bilmediğini ve hem de birçok firmanın yaz ve kış konseptli projelerde pazarlama hatası yaptığını görüyorum.


İyi bir alışveriş


İşte bu aylarda sıkça karşılaştığım yazlık yatırım konusundaki görüşlerim:


- Oturmak üzere alacağınız mülkü özellikle ikinci ev olarak kullanacağınız mülkü bir yatırım olarak değil, olsa olsa iyi bir alışveriş olarak değerlendirmelisiniz. Elbette oturacağınız evi bir yatırımcı gözüyle de inceleyebilirsiniz. Ancak bu değerlendirme mutlaka bir yerde tıkanacaktır. Çünkü oturum söz konusu olduğunda işin içine kişisel detaylar ve değerlendirmeler girer. Örneğin, eşiniz büyük bahçeli bir villa hayali kuruyordur. Ama turizm bölgelerinde büyük arazili villalar değil küçük metrekareli bahçe dubleks- çatı dubleks türünde evler daha hızlı değerlenir. Büyük bahçeli bir villa alacaksanız da bu tür villaların daha geç satılacak olanı, daha az değerlenecek olanı mutlaka var ama bu mukayese bile sizi yatırımcı klasmanından çıkarır.


- Yatırım yapacağınız bölge bir turizm bölgesi olabilir. Hatta bu tür bölgelerde iyi lokasyonlara yatırım yaparsanız, kısa sürede yüksek getirilerle karşılaşırsınız. Ancak bahsettiğimiz yatırımın tutarı oturduğunuz şehrin içinde 100metrekare bir ev alabilecek bir miktarsa ve bu sizin ikinci veya üçüncü gayrimenkulünüz olacaksa, bu bölgeleri aklınızdan bile geçirmeyin.


- Turizm bölgelerinde, özellikle adı çok duyulan Bodrum gibi Çeşme gibi popüler bölgelerde yatırımdan bahsediyorsak benim tek önerim arsalardır, hatta tarlalardır. Hala Ege’de Akdeniz’de keşfedilmemiş bazı ilçeler var ki bugünün araba alabileceğiniz fiyatlarına deniz gören araziler almanız mümkün. Ancak bu bölgelerde yapacağınız yatırımları da bir süre (en az 5 sene) unutmanız gerekir.


Yatırım olmaz, lükstür


Sözün özü, istisnai durumlar dışında yazlık evden yatırım olmaz. Yazlıklar, olsa olsa hayat kalitenize yaptığınız yatırımlardır, o da her yıl aynı yerde aynı insanlarla tatilinizi geçirmekten hoşlanan biriyseniz. Şahsen, hayatımın en güzel yazlarını Samsun UsluKent’te aile yazlığımızda geçirmiş biri olarak yazlık ev alırım, alınmasını da tavsiye ederim. Ancak bu alımı bir yatırım olarak görmem, bir lüks olarak değerlendiririm.


Ceren Kumbasar/Vatan Gazetesi


Geri Dön