26 / 04 / 2024

Yatırım yapan yabancıya vatandaşlık verilecek!

Yatırım yapan yabancıya vatandaşlık verilecek!

Yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi üzerinde çalışma yapıldığını belirten Kalkınma Bakanı Elvan “Sadece konuta yönelik değil, herhangi bir alanda yatırım yapacak veya yatırıma ortak olacak, sermaye getirecek olanları da özendirmek istiyoruz” dedi.



Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, yabancı yatırımcılara vatandaşlık müjdesi verdi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmek için yapılması gereken yatırım miktarının henüz belirlenmediğini belirten Elvan “Belirli bir ölçeğin üzerinde yatırım yapanlara yönelik bir geçiş süreci olacak. Önce Türkiye’de kalma izni vereceğiz. Kendisinin bu süreçte olumsuz herhangi bir şeyi olmaması halinde ise vatandaşlık vermeyi düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çalışma yapılıyor. Darbe girişimi nedeniyle gecikme oldu. 2012 yılında çıkarılan mevcut yasa ile konut alınması halinde 1 yıllık oturma izni var. Şimdi sadece konuta yönelik değil, imalat sanayi veya herhangi bir alanda yatırım yapacak veya Türkiye’de herhangi bir yatırıma ortak olacak, sermaye getirecek olanları da özendirmek istiyoruz” dedi.


YILDA 200 BİN İSTİHDAM


Öte yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 23 şehri kapsayan yatırım teşvik paketi ile her yıl 100 binlerce kişiye ilave istihdam sağlanması hedefleniyor. Mevcutta yılda 100 bin ilave istihdam sağlandığını belirten Elvan “Son açıklanan paketle bunun üzerine 100 bin daha gelecek ve yılda 200 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Dört yılda 800 bin olur” dedi. Kamu kurumlarının Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik teşvik paket kapsamında illerde çağrı merkezleri kuracağını da bildiren Bakan Elvan, mevcutlardan kaydırma söz konusu olmayacağını söyledi.


Star Gazetesi / Ercan Baysal 



Geri Dön