29 / 03 / 2024

Yatırımcılar emlak vergisi yükünden kurtulacak!

Yatırımcılar emlak vergisi yükünden kurtulacak!

Teşvik belgeli yatırımlarda, fabrika binası ve arsadan emlak vergisi alınmayacak. Sermaye piyasasında uzun süre kalana mevduatta olduğu gibi stopaj indirimi uygulanacak. İmar harcına son verilecek, faizsiz ürünler desteklenecek



Hükümet, küresel ekonomideki durgunluğa meydan okuyan, piyasaları canlandıracak ve yabancı yatırımcının yönünü Türkiye'ye çevirecek devrim niteliğinde "vergi, finans ve yatırım" paketi hazırladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yerli-yabancı yatırımcıya motivasyonu desteklemek ve finans sektörünü canlandırmak için hazırlanan paketin ayrıntılarını Sabah'a açıkladı.

 

İMAR HARCINA SON 

Bakan Ağbal, teşvik belgeli yatırımlarda, yatırım yapılan fabrika binasının ve arsanın emlak vergisinin alınmayacağını söyledi. Ağbal, "Yeni düzenleme ile enerji tasarrufu, ısı yalıtımına dönük işlemler kazançtan indirilecek. Buna ilişkin sözleşmelerden de harç, damga vergisi alınmayacak" dedi. Ağbal ayrıca yatırımcıların belediyelerin getirdiği emlak vergisi yükünden kurtulacağını vurgulayarak, bu kapsamda imar ve inşa harcı alınmayacağını bildirdi. Gelirinin yüzde 85 ve daha fazlasını yurtdışından müşteri getirerek sağlayan firmalardaki nitelikli personelin ücreti üzerinden de vergi alınmayacağına dikkat çeken Bakan Ağbal, yurtdışından getirilen müşteriye hizmet veren hastanenin doktora verdiği ücretten de gelir vergisi alınmayacağını ifade etti. Ağbal, bu uygulamanın ürün testi, sertifikasyon, veri işleme, veri analizi ve mesleki eğitim için de geçerli olacağını söyledi.

 

KURUŞ VERGİ YOK 

Bölgesel Yönetim Merkezleri'nde kurulan şirketlerden 'kuruş' kurumlar vergisi alınmayacağının altını çizen Naci Ağbal, "Burada çalışanların ücretlerinden vergi alınmayacak. Veri işleme-veri analizi işlemlerinde de kazanç istisnası genişletiliyor" diye konuştu.

 

UZUN VADEYE STOPAJ SIFIR 

Mevduata vadeye göre farklı stopaj uygulamasının sermaye piyasalarında da uygulanacağına dikkat çeken Ağbal, "Sermaye piyasasında, finansal enstrümanı uzun süre elinde tutana vergi avantajı getirilecek. Stopaj oranları buna göre aşağı çekilecek" dedi. Ağbal, emeklilik fonlarından da BSMV alınmayacağının altını çizdi.

 

Ek yatırıma kazanç indirimi 

- Arsa, fabrika binasından emlak vergisi alınmayacak

- Sermaye piyasasında uzun süre kalana stopaj indirimi

- Emeklilik fonlarından BSMV alınmayacak

- Veri saklama, işleme işlemlerine vergi istisnası

- Yatırımcı imar-inşa harcı da ödemeyecek

- Sat-kirala-geri al işlemlerine kazanç istisnası geliyor

- Faizsiz finanstan KDV, kurumlar vergisi alınmayacak

- Kira sertifikasında taşınır varlıklara da vergi muafiyeti

- SPK'nın çıkardığı yeni faizsiz ürünlerden harç, damga vergisi alınmayacak

- Vergi saklama-işleme hizmetlerinden vergi alınmayacak

- İlave yatırımlar yıllık kazançtan indirilecek, sözleşmelerden vergi alınmayacak


Vatan


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


60 maddelik paketin detaylarını Maliye Bakanı Naci Ağbal açıkladı. Buna göre; arsa, fabrika binasından emlak vergisi alınmayacak, sermaye piyasasında uzun süre kalana mevduatta olduğu gibi stopaj indirimi yapılacak. Vergi işlemesaklama işlemlerine vergi istisnası getirilirken, emeklilik fonlarından BSMV alınmayacak. Satkirala- geri al işlemlerine kazanç istisnası getirilirken, Sermaye Piyasası Kurumu'nun çıkardığı yeni faizsiz ürünlerden harç, damga vergisi alınmayacak.


Star


Geri Dön