29 / 03 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu yıl açılacak!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bu yıl açılacak!

Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek.



Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecek, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. 


59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması. 


20131e yapımına başlanan ve bu yıl tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak.  Marmaray  ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. 


Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü, YİD modeliyle gerçekleştirilecek. 4,5 milyar lira yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş-Astaldi JV tarafından yapılacak, süre sonunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devredilecek. 


Projenin, Odayeri-Paşaköy kesiminde, 19 kavşak ve bağlantı yollarına sahip yaklaşık 115 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyol'u bulunuyor. 


İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün bağlantı yolları için Kuzey Marmara Otoyolu Projesi Kurtköy-Akyazı kesimi işine ait ihale 1 Mart 2016'da, Kınalı-Odayeri kesimi işine ait ihale ise 8 Mart 2016'da yapılacak. Köprünün bağlantı yollarının 2018 sonunda tamamlanması planlanıyor. 


Demiryolunda, özellikle yüksek hızlı trende 2014te dünyada adından sıkça söz edilen ülkelerden biri olan Türkiye'de, Ankara-İstanbul yüksek hızlı trenle birbirine bağlandı. 


Gebze-Haydarpaşa, SirkeciHalkalı Banliyö Hattının iyileştirilmesi ye Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatının tamamlanmasıyla, trenler saatte 30 kilometre yerine saatte 140 kilometre hızla gidecek. 


Bizim Anadolu


Geri Dön