19 / 04 / 2024

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçişleri 5 gün ücretsiz!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçişleri 5 gün ücretsiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışında 31 Ağustos’a kadar ücretsiz kullanım müjdesi verirken yıl sonuna kadar otomobiller 9.90 lira ödeyecek.



DÜNYANIN en geniş köprüsü ünvanına sahip, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü dün açıldı. Köprü bugünden itibaren kullanılacak. Toplam uzunluğu 2 bin 164 metre, genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki köprünün açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün 31 Ağustos gününe kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi. Köprüyü kamyon ve otobüslerin kullanması zorunlu, ocak ayına kadar ise otomobiller için 9.90 lira olarak ücretlendiriliyor.


20 soruda Yavuz Sultan Selim Köprüsü!



20 ARALIK’TA TÜNEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada, köprü yapılırken dalgalarını geçenler olduğunu, yaptırmayacağız diyenler olduğunu buralara gelip gösteri yapanlar olduğunu hatırlatarak “Ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok yapacağız, dedik ve Allah’a hamdolsun. İşte Halep oradaysa arşın burada. Yaptık, şimdi açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz, bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz farklısınız, siz tankların, topların, helikopterlerin, F-16’ların önünde duran milletsiniz, siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. 1. köprü şimdi ne oldu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu, onun adını siz koydunuz, 2. köprü Fatih Sultan Mehmet köprüsü, şimdi de Yavuz Sultan Selim köprüsünü açıyoruz. Marmaray’ımız var, inşallah 20 Aralık’ta da Avrasya Tüneli’nin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muhasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor” dedi.


ESERİMİZ KALACAK

Erdoğan, dünya filmlerinin bu köprüde çekileceğini bu eserle iftihar edileceğini belirterek şöyle devam etti: “Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız bu yola bunlarla devam edeceğiz. Kısa bir süre önce Osmangazi Köprüsü’nün açılışını yaptık, halkımız farklılığı hissetti. Yeni hazırlıklarımız var, inşallah Kanal İstanbul’un da hazırlıklarını bitiriyoruz, Çanakkale’ye de gerdanlık lazım, bunun da hazırlıklarını yapıyoruz. Tüm bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma yerleşti. Niye hazmedemiyorlar, bizi niye kıskanıyorlar, işte bunlardan dolayı. Siz nasıl bunları yapıyorsunuz diyorlar, biz hangi milletin torunlarıyız ya! Bizim üstümüzde bir görev var bunu yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”


Üçüncü havalimanının da ilk etapta 90 milyon yolcu kapasitesiyle devreye gireceğini ve dünyanın ilk üçünde yer alacağını kaydeden Erdoğan bittiği zaman ise 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacağını vurguladı. Türkiye’nin tamamlanan, inşası süren projelerle hedeflerine adım adım ilerlediğini söyleyen Erdoğan şöyle devam etti: “Ekonomide tüm göstergeler onca badireye rağmen hamdolsun olumlu yönde seyrediyor. Sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu seyrediyor. Ama elele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve bu badireyi de çok daha başarılı şekilde atlatacağız. İhracatta, turizmde sıkıntının aşılması için tedbirler hayata geçirildi. Bilhassa üç yıldır maruz kaldığımız çok sayıda saldırıya rağmen yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi.


SADECE KÖPRÜ DEĞİL SANAT ESERİ

Başbakan Binali Yıldırım da şöyle konuştu: “26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıldönümü Anadolu’nun kapılarını açan Sultan Alpaslan’ın ruhu şad olsun. İki kıtayı birbirine bağlıyoruz, 26 Ağustos 1922 Gazi Mustafa Kemal’in büyük taarruzu başlattığı günün yıldönümü. Büyük Taarruz’da bütün dünyaya Türk’ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür. İşte bugün Alpaslanın Gazi Mustafa Kemal’in ordularının günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı’nın operasyonunu yürüttüğü gündür. İstanbul köprüler şehridir, medeniyetleri, kıtaları birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun da özetidir. Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür, üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür.”


AÇILIŞTA SIKI GÜVENLİK 

Jandarma atlı birlikleri devriye görevi yaparken, özel harekat polisleri de yüksek noktalara yerleşti. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na ait bir helikopter tören alanı üzerinde devriye uçuşları yaptı. Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı.  Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yaptı.  Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.


Hürriyet 


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Otoyol ve Bağlantı Yolları Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, konukları selamlayarak, açılışı yapılan köprünün ve otoyolun İstanbul'a, ülkeye, millete, Avrupa ve Asya kıtalarına, tüm insanlığa hayırlı olmasını diledi.


Köprünün projesinin hazırlanmasından inşasına kadar tüm aşamalarında emeği geçen bakanları, bürokratları, yüklenici firmaları, mühendisleri ve işçileri tebrik eden Erdoğan, bu süreçte 3 başbakan ve bir de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çalıştıklarını, temeli Gül ile birlikte attıklarını söyledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin o zaman Başbakan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'nın da Başbakan Binali Yıldırım olduğunu anımsatarak, büyük bir coşkuyla temel atıldığını anlattı.


Dalga geçenler, istihza edenler ve "Yaptırmayacağız" diyenlerin olduğunu dile getiren Erdoğan, buralara gelip gösteriler yapıldığını, ancak kendilerinin "Bu yoldan dönmek yok, yapacağız." dediklerini kaydetti.


"Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılacak"

"Halep oradaysa arşın burada" diyen Erdoğan, köprünün yapıldığını anlattı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şimdi ise köprünün açılışının vatandaşlarla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:


"Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. Birinci köprü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. İkinci köprü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Köprüsü'nü açıyoruz. Bu millete işte bunlar yakışır. İnşallah boğazın altından biliyorsunuz zaten bir Marmarayımız var. Değil mi? İnşallah 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah'ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak. Bunları yapacağız. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bunu yapacağız."


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Bu millet neye layıksa bunların hepsi olacak. Zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak öyle lafla olmuyor icraatla oluyor." ifadelerini kullandı.


Erdoğan, "Bu köprü, hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz."  şeklinde konuştu.


"Yeni hazırlıklarımız var. Ne yapıyoruz? İnşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını bitiriyoruz." diyen Erdoğan, şöyle konuştu:


"Bu da yetmeyecek. Şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım. Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarını yapıyoruz. İnşallah bütün bunlarla birlikte dünyada Türkiye farklı bir konuma erişecek. Niye hazmedemiyorlar bizi? Niye kıskanıyorlar bizi? İşte bunlardan dolayı."


"Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye tamamlanan, inşası süren, başlanacak olan projelerle hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler, onca badireye rağmen olumlu yönde seyrediyor, sıkıntılı bir yıl olsa da olumlu yönde seyrediyor." dedi.


"Devlet içinde devlet hevesine kapılanlar pılısını pırtısını toparlayıp gidiyor"

"Devlet içinde devlet asla. Böyle hevese kapılanlar, pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar" diyen Erdoğan, "Ne dedik? İnlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik." ifadelerini kullandı.


"15 Temmuz defalarca tekrarlanan oyunun bozulduğu tarihtir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için, milletimizin arasına her dönem farklı fitne tohumları ekilmek istenmiştir. Kimi zaman bu Alevi-Sünni fitnesi olmuştur. Kimi zaman Türk-Kürt fitnesi, kimi zaman ilerici-gerici fitnesi, kimi zaman sağcı-solcu fitnesi olmuştur. Kavramlar değişmiştir ama amaç hep aynı olmuştur. Geçmişte bu sebepten çok acılar yaşadık. Kardeşi kardeşe düşman ettiler, bizi birbirimize vurdurdular, ardından ellerini ovuşturdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, daralan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz uzun zamandır, defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur." şeklinde konuştu.


"Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum"

Erdoğan, "Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum, başsağlığına gidiyorum, oradaki şehitlerimizi anmaya gidiyorum, çünkü şunu unutmayın; Eğer lider taşın arkasına gizlenirse millet, ordu dağın arkasına gizlenir. Bu bir kelam-ı kibardır, onun için üzerine üzerine yürüyeceğiz." dedi.


"31 Ağustos gecesine kadar geçişler ücretsiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar köprüden (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) geçiş ücretsiz olacak." dedi.


Vatan


Haber Habertük'te şöyle yer aldı;

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en uzun ve en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılış törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış sırasında yeni projelerin müjdesini verirken, 31 Ağustos gecesine kadar 3. Köprü geçiş ücretlerinin de ücretsiz olduğu ifade etti.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından notlar;

*  Açılışını yaptığımız Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün milletimize tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu süreçte 3 Başbakan ve Sayın Gül ile birlikte çalıştık. Dalga geçenler oldu ama biz dedik ki bu yoldan dönmek yok, Halep oradaysa Arşın burada. Allah'a hamdolsun yaptık. Değerli kardeşlerim şimdi açılışını sizlerle yapıyoruz. Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz farkısınız. 


"20 ARALIK'TA AVRASYA TÜNELİ'Nİ AÇIYORUZ"

* Siz tankların, topların, helikopterlerin önünde duran bir milletsiniz. Siz onlara prim vermediniz. Size de bu eserler yakışırdı. 1. Köprü şimdi ne oldu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu, onun adını siz koydunuz. 2. Köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü şimdi de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz.

* İnşallah Boğaz'ın altında bir Marmaray'ımız var. İnşallah 20 Aralık'ta Avrasya Tünelimizi açıyoruz. Bu güzel günümüzü, bu coşku dolu heyecan dolu günümüzü bizlerle paylaşan Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili ve dost ülkelerin sayın bakanlarına şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.

"DÜNYA FİLMLERİ BURADA ÇEKİLECEK BUNU GÖRECEKSİNİZ"

* Biz gerçek dostlarımızı kara günlerimizde yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz. Denizin üzerinden 3. defa şu anda Avrupa'dayız ve Asya'ya geçeceğiz. Bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından dünyada öncü bir köprü. Şu anda iftiharla gördüğümüz bu köprü inşallah birçok şeye öncü olacak. Bunu göreceksiniz.

* Dünya filmleri buralarda çekilecek bunu göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Osman Gazi Köprüsü ile halkımız farklılığı hissetti mi, etti, inşallah Kanal İstanbul'un da hazırlıklarını yapıyoruz. Şimdi Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım.


* Siz nasıl bunları yaparsınız diyorlar, biz hangi milletin torunlarıyız. Bizim üzerimizde bir görev var bu görevi yapıyoruz. 2 ay önce Osman Gazi Köprüsü'nü açtık. Geçtiğimiz yıl Ağın Karamağara Köprüsü'nü milletimize kazandırmıştık.

"BİTTİĞİNDE BİR NUMARA OLACAK"

* Bunlar öyle lafla değil azimle oluyor azimle. İman öyle bir güçtür ki tekeden bile süt çıkarır demiş Atalarımız. Hemen yakınımızda inşası süren 3. Havalimanı var. İnşallah ilk etapta 90 milyon yolcu. 2018 yılının başında açıyoruz. Tamamı bittiğinde 150 milyon yolcu kapasiteli havalimanı oluyor. Bittiğinde bir numara olacak. 


* Unutmayın güzel bir kelam vardır. Biz seferdeyiz, zafer Allah'a aittir. İşte bir de 3 katlı büyük İstanbul Tüneli, Boğaz'da o da var. 


* Projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Türkiye hedeflerine adım adım ilerliyor. Ekonomide tüm göstergeler hamdolsun her şey olumlu seyrediyor. El ele vereceğiz, dayanışma halinde olacağız.


"31 AĞUSTOS GECESİNE KADAR KÖPRÜDEN GEÇİŞ ÜCRETSİZ OLACAK"

* Türkiye'de döktüğünüz yeter, Suriye'de döktüğünüz kan yeter, Irak'ta Afganistan'da Mısır'da Tunus'ta döktüğünüz kan yeter, Pakistan'da döktüğünüz kan yeter. Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif kardeşimiz burada unuttuk söylemeyi kusura bakmasın.

* Bölge insanları sanılmasın ki kendi halinde birbirine saldırıyor. Hayır barışı huzuru çok çabuk bulacaklar. Bu karanlık dönemin bir sonu mutlaka vardır.

* Bu konuda elimizden gelen tüm çabayı harcayacağız. Bu anlayış birliğine tüm halkların çok kısa sürede ulaşacağını biliyorum. Kardeşlerim unutmayın beraber yürümeye devam edeceğiz. Bu düşünceler şimdi bir müjde veriyorum size.

* Buraya az harcama yapılmadı, adil olacağız. İnşallah 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçiş ücretsiz olacak. Hepinize saygılarımı sevgilerimi sunuyorum.


Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından önce eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Binali Yıldırım, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan konuşma yaptı.


Habertürk 



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cuma günü açılışı yapılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne vatandaşlar akın etti. Bazı bölümlerde çalışmaların devam ettiği köprüde, iki şerit fotoğraf çekenler tarafından trafiğe kapatıldı. 31 Ağustos tarihine kadar köprüden geçmek ücretsiz. Bu tarihten sonra otomobillerden 9.90 TL, kamyonlardan ise 21.29 lira alınacak.Sarıyer-Garipçe ile Poyrazköy arasında hizmet veren köprünün de içinde yer aldığı Kuzey Marmara Otoyolu 140 kilometreyi buluyor. İlk etapta Mahmutbey-Odayeri-Paşaköy (Kurtköy) arası açıldı.31 Ağustos'tan sonra bu rotayı kullanacak olanlar Mahmutbey'den girip Paşaköy'den çıkarken yaklaşık 35 lira ücret ödeyecek. Böylece bu güzergahı kullananlar kilometre başına 25 kuruş ödeyecek.


YOL BOYU TAHSİLAT

Kuzey Marmara Otoyolu projesi farklı şirketler tarafından bölümler halinde inşa edildi. Bu nedenle 250 kilometrelik yolun tamamını kullanan sürücüler 5 farklı ödeme yerinden geçecek. Mahmutbey'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kadar olan parkurda ise gişe yerine otomatik tahsilat cihazları bulunuyor. Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ile farklı parkurlarda araçlardan tahsilat yapılıyor. Öte yandan farklı çıkış noktalarına gişe de konuldu. Bu noktalarda kredi kartının yanı sıra nakit ödeme de yapılabilecek.


Sözcü


Geri Dön